latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:25 ⇒ 11:27 | Autor: RTS

Zatraženo policijsko obezbjeđenje za Јakova Milatovića

Predsjedničkom kandidatu Pokreta Evropa sad Јakovu Milatoviću biće dodijeljeno policijsko obezbjeđenje, koje je tražila njegova partija, zbog bojazni da je fizički ugrožen, potvrđeno je Vijestima iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
Јakov Milatović (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs) -
Јakov Milatović (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs)

Kako prenose Vijesti, Vlada Crne Gore će o tome odlučiti na telefonskoj sjednici danas ili sutra.

Ta odluka kabineta Dritana Abazovića, kao i u nekim drugim slučajevima, biće privremena, sve dok Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije ne utvrde da li i odakle Milatoviću prijeti opasnost.

Prema zakonu, procjenu bezbjednosti radi Agencija za nacionalnu bezbjednost na zahtjev policije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Vijestima su potvrdili da su dobili zahtjev od Pokreta Evropa sad.

- Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije dostavljen je zahtjev od strane Pokreta Evropa sad koji je potpisala potpredsjednica Olivera Injac, za izradu bezbjednosne procjene stepena ugroženosti gospodina Јakova Milatovića. Postupak po ovom zahtjevu je u toku - navodi se u odgovoru MUP-a.

Iz Pokreta Evropa sad nisu odgovorili na pitanja Vijesti, ali je nezvanično potvrđeno da postoji bojazan za bezbjednost Milatovića. Posebno nakon incidenta na Cetinju, za koji još niko nije procesuiran, kao i poruka upozorenja koje stižu u njegov izborni štab.

Milatović je Đukanovića optužio da stoji iz napada na njega na Cetinju 10. marta. Tada je grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra gdje je bila zakazana konvencija Milatovića, prvo protestovala, a zatim ga vrijeđala i napala dok je ulazio u zgradu.

Iz Uprave policije je nakon toga saopšteno da su procesuirali osam osoba zbog sprečavanja njihovih službenika u vršenju službene dužnosti uoči promocije Milatovića na Cetinju.

U saopštenju se ne navodi da su identifikovane osobe koje su tada nasrnule na Milatovića. Saopšteno je da, u saradnji sa tužilaštvom, rade na identifikaciji ostalih osoba koje su učestvovale u tom događaju i utvrđivanju eventualnih krivičnih dela ili prekršaja.

DPS je osudio napad na Milatovića.

Milatović je na predsjedničkim izborima 19. marta osvojio 28,92 odsto glasova birača i plasirao se u drugi krug izbora. Protivkandidat će mu biti aktuelni šef države Milo Đukanović (DPS) kojeg je podržalo 35,37 odsto birača.