latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:40 ⇒ 11:47 | Autor: RTRS

Nešić sa Varheljijem i Јohansovom: Јačati saradnju sa EU i ispuniti preporuke

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić danas boravi u radnoj posjeti Briselu, koju je započeo odvojenim sastancima sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Јohanson.
Nenad Nešić u Briselu sa Oliverom Varheljijem - Foto: Ustupljena fotografija
Nenad Nešić u Briselu sa Oliverom VarheljijemFoto: Ustupljena fotografija

U fokusu razgovora Nešića i Varheljija bio je evropski put BiH i ispunjavanje obaveza bezbjednosnog sektora u ovoj oblasti. Istaknuto je da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU.

Nešić je naglasio da je za bezbjednu i stabilnu budućnost regiona od presudnog značaja da se ubrza evropski put BiH.

- Dogovoreni politički cilj Savjeta ministara u ovom mandatu je rad na priključenju EU i naš kabinet se prema tome ophodi izuzetno ozbiljno i posvećeno. Kao ministar bezbjednosti insistiram na jedinom mogućem putu ka EU – putem dogovora, kompromisa, razgovora i konkretnih rezultata a sve to uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH - kazao je Nešić.

Nešić je informisao komesara Varheljija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavu pune operativne saradnje sa EVROPOL-om, koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije Kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u maju i slanjem oficira za vezu sa EVROPOL-om u Hag.

Također, razgovarano je o uspostavljanju saradnje sa FRONTEKS-om, te je izražen optimizam u pogledu potpisivanja sporazuma o saradnji i sa ovom EU agencijom.

Sa komesarkom Јohanson posebna pažnja je posvećena upravljanju migracijama i povratka migranata u zemlje porijekla. Nešić je naglasio da je BiH opredjeljena za intenzivniju saradnju sa zemaljama Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Takođe razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma kao i saradnje i jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.