latinica  ћирилица
23/03/2023 |  11:51 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

VSTS BiH: Imenovani nosioci pravosudnih funkcija

Visoki sudski i tužilački savjet BiH danas je imenovao nosioce pravosudnih funkcija u BiH koji će na dužnost stupiti 10. aprila.
VSTS, ilustracija - Foto: RTRS
VSTS, ilustracijaFoto: RTRS

Na nivou Republike Srpske, imenovani su Dijana Stevanović za sudiju Osnovnog suda u Bijeljini, Nebojša Vrhovac za sudiju Osnovnog suda u Prnjavoru, Bojan Dobrnjac za sudiju Osnovnog suda u Kotor Varošu i Darko Mijatović na poziciju sudije Osnovnog suda u Vlasenici.

U Federacije BiH imenovani su Dantes Samardžić za sudiju Opštinskog suda u Bihaću, te Kanita Kukić i Anja Laštro za sudije Opštinskog suda u Sarajevu.

Za sudije Opštinskog suda u Zenici imenovani su Admir Saletović, Edna Mujkanović i Lejla Hadžimahmutović.

Imenovana je i Dijana Azapagić na poziciju tužioca Tužilaštva Brčko distrikta.

Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost polova.