latinica  ћирилица
23/03/2023 |  12:36 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Cicović: Bestijalno bombardovanje i Srbije i Srpske

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je danas da bestijalno NATO bombardovanje srpskog naroda u Srbiji i u Republici Srpskoj predstavlja izraz najvulgarnije mržnje prema srpskom narodu, te istakao značaj jedinstva i njegovanja kulture sjećanja.
Mlađen Cicović - Foto: SRNA
Mlađen CicovićFoto: SRNA

Cicović je na okruglom stolu "Agresija NATO - 24 godine poslije", održanom u Domu vojske u Beogradu, rekao da je NATO bombardovanje imalo duboke korijene u prošlosti, te da je razbijanje Јugoslavije bilo prelomni trenutak od kojeg su sve zapadne oštrice otvoreno okrenute samo u Srbe.

- Ovaj dan, kao dan sjećanja na bestijalno bombardovanje Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom od strane Amerike i njenih satelita iz EU sabranih u NATO 1999. godine, istovremeno je i dan koji Srbe iz Srpske podsjeća na isto takve bombe, pod kojim su branili i odbranili svoju Republiku - rekao je Cicović.

Srbi su, napominje, postali ratni cilj i u Sloveniji, što su istoričari zabilježili kao "Mali prljavi rat", u Hrvatskoj odakle je protjerano više od 200.000 Srba sa vjekovnih ognjišta i gdje su od konstitutivnog naroda postali nacionalna manjina, i u BiH, gdje su muslimansko-hrvatskoj ratnoj koaliciji obilato pomagali mudžahedini sa istoka, NATO sa zapada.

On je naveo da se i sada otvoreno vodi rat protiv Srba, doduše, političkim i ekonomskim pritiscima i ucjenama uz otvorene prijetnje ratom, ako se ne ispuni ono što se traži, a traži se svaki put više.

Cicović je dodao da u BiH ugrožavaju ustavnu poziciju Republike Srpske, ne poštujući Dejtonski mirovni sporazum, a Srbiji otimaju južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, ne poštujući Rezoluciju 1244.

On je ocijenio da su strašna razaranja Srbije, civilne i vojne žrtve, neizlječive bolesti kod onih koje su bombe promašile, ali ih je i u Srpskoj i u Srbiji pogodio osiromašeni uranijum, pa umiru polako i bolno, što se ne može oprostiti.

Druga strana je, navodi, pečat srama na svim zemljama EU, čiji su vojnici učestvovali u ratu protiv starog evropskog naroda, a to znači i protiv Evrope.

Cicović je podsjetio na čuvenu "Doktrinu američke borbe protiv Istoka", koja istovremeno predstavlja i sve zapadne doktrine protiv slovenskih naroda, a u kojoj su prvi na udaru istorijsko pamćenje, pa kultura, te moralni kodeksi u kojima je pravoslavna vjera i uzor i opomena.

Imajući sve to u vidu, Cicović je naglasio značaj srpskog jedinstva i jedinstva svih Srba u njegovanju kulture sjećanja, očuvanja pravoslavne vjere, jezika i pisma, kao i jedinstvenosti kulturnog i informativnog prostora sa dvije strane Drine, posebno brižnog njegovanja istorijskih vrijednosti.

On je napomenuo da je Republika Srpska ove godine zakoračila u četvrtu deceniju i sigurno je da nikad neće odustati od želje za svesrpskim ujedinjenjem, za jednu odbranu svih srpskih istorijskih, teritorijalnih, kulturnih i moralnih vrijednosti.

Skup je održan u organizaciji Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih, Kluba generala i admirala i SUBNOR-a Srbije, a učestvovali su bivši generali i zvaničnici nekadašnje SR Јugoslavije.