latinica  ћирилица
23/03/2023 |  12:43 ⇒ 16:34 | Autor: TANЈUG

Pariz: Zbog protesta blokiran pristup terminalu na aerodromu "Šarl de Gol" (FOTO/VIDEO)

Francuski radnici, nezadovoljni zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju, blokirali su danas pristupe terminalu na pariskom aerodromu "Roasi-Šarl de Gol", u okviru velikih protesta širom zemlje, što je primoralo neke putnike da tamo stignu pješke.
Protesti u Parizu (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Protesti u Parizu (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Protest u blizini terminala 1 Roasi neće uticati na letove, saopštio je portparol aerodroma.

Željezničke usluge su u prekidu, neke škole su zatvorene, smeće je nagomilano na ulicama, a proizvodnja struje je ugrožena pošto i sindikati u elektranama vrše pritisak na vladu da povuče zakon, koji povećava starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, prenosi Rojters.

Štrajk željezničke stanice u Parizu (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG)

Protestni skupovi su zakazani za danas širom zemlje, a zbog štrajka je blokirano skladište nafte i gasni terminal u sjevernom gradu Denkerku.

Prema odluci sindikata zaposlenih, terminal će biti blokiran do petka ujutru, a tog dana će odlučiti da li se štrajk nastavlja, rekao je Rojtersu izvor.

Francuska premijerka Elizabet Born upotrijebila je prošle nedelje specijalnu proceduru da progura nepopularan prijedlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, a predsjednik Emanuel Makron je u srijedu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

- Najbolji odgovor predsjedniku su milioni ljudi u štrajku i na ulicama - izjavio je Filip Martinez, vođa uticajnog radničkog sindikata CGT.

Loran Berže, šef najvećeg francuskog sindikata CFDT, rekao je za BFM TV da vlada mora da povuče zakon o penzijama.

Većina protesta je bila mirna, ali je bijes narastao otkako je vlada progurala nacrt u parlamentu bez glasanja, pa je proteklih sedam noći u Parizu i drugim gradovima došlo do spontanih demonstracija sa paljenjem kanti za smeće, barikadama i sukobima sa policijom, prenosi Rojters.