latinica  ћирилица
23/03/2023 |  12:59 ⇒ 13:22 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Nećemo odustati od podrške srpskom narodu - to nam je u krvi

Rusija će uvijek nastaviti da podržava srpski narod, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Po njenim riječima, Rusija je kroz istoriju Srbiji uvijek pružala ruku pomoći, čak i u teškim situacijama, odnosno i kada je Rusija bila na ivici i kada se i sama borila za svoj opstanak. Baš kao i tada, Moskva će i sada nastaviti da pomaže Srbiji, poručila je Zaharova.

- Kada mi to nismo pružili podršku i državi i narodu Srbije, zar je to ikada bio slučaj? Čak i onda kada je nama samima bilo veoma teško, čak i onda kada smo se i mi sami borili za opstanak, uvijek smo pružali ruku pomoći, i od duše i od srca, bez obzira na okolnosti. Šta mislite, da li ćemo sada odustati od ovog našeg istorijskog stava podrške srpskom narodu? Ne, nećemo odustati, jer je to u našoj krvi, u našoj duši - kazala je Zaharova na nedjeljnom brifingu, odgovarajući na pitanje novinara RT Balkan.

Kako je dodala, najbitnije je da bez obzira na istorijske činjenice i "veliki broj nekada čudnih političkih izjava različitih funkcionera", ruska strana zna da srpski narod veoma cijeni njen stav.

- Oni veoma dobro osjećaju narod naše zemlje. Zajedno smo prošli kroz veliki broj iskušenja, zajedno smo se borili protiv dosta toga, kao što i danas nastavljamo da radimo. Za nas taj stav nije samo principijelan, već je utemeljen na istorijskim činjenicama. Politička konjuktura, kao što znate, ona zaista postoji i u drugim zemljama, ali neke stvari su za nas principijelne i ne mogu biti zaboravljene niti se mogu tumačiti drugačije nego što bi trebalo - poručila je ona.