latinica  ћирилица
23/03/2023 |  13:40 | Autor: RTRS

Integrisani informacioni sistem koristi više od 800 zdravstvenih ustanova

Integrisani zdravstveni informacioni sistem trenutno se koristi na više od 800 lokacija u Republici Srpskoj, odnosno u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja i apotekama koji imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz FZO Srpske su istakli da je od 2021. godine evidentirano 14,7 miliona posjeta IZIS-u na primarnom nivou, realizovano 13,5 miliona elektronskih recepata, te kreirano 6,2 miliona uputnica i 1,6 miliona nalaza.

Od ove godine u upotrebi su samo elektronske zdravstvene knjižice koje je do sada preuzelo 892.000 osiguranika.

IZIS podrazumijeva i korišćenje elektronskih kartona, recepata i uputnica, a iz Fonda navode da su elektronski recepti znatno ubrzali proceduru propisivanja.

- Pacijenti koji primaju kontinuiranu terapiju, a oslobođeni su plaćanja participacije, uz elektronsku karticu mogu podići terapiju u apoteci i ne moraju ići kod porodičnog ljekara - rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

Dosadašnji kartoni pacijenata zamijenjeni su elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni.