latinica  ћирилица
23/03/2023 |  13:47 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Kina: U Pekingu otvoren Međunarodni forum o demokratiji

Drugi međunarodni forum o demokratiji, "Zajedničke ljudske vrijednosti", koji okuplja preko 300 gostiju iz 100 zemalja, otvoren je danas u Pekingu.
Peking - Foto: RTRS
PekingFoto: RTRS

Uoči američkog "Samita za demokratiju", javne osude američke demokratije, od strane na Forumu u Pekingu

Preko 300 gostiju iz više od 100 zemalja učestvovalo u diskusijama o različitim oblicima demokratije. Među njima i neke od zemalja Zapadnog Balkana. Na kineskom Forumu demokratije učestvuje i Srbija čiji je učesnik bivši predsjednik Srbije i predsjednik nacionalnog Savjeta za koordinaciju i saradnju sa Rusijom i Kinom, Tomislav Nikolić.

Razgovarajući o porijeklu, oblicima i djelotvornosti višestrukih demokratskih sistema, glavni govornici na ceremoniji otvaranja podijelili su konsenzus da istinsku demokratiju karakterišu dijalog, međusobno poštovanje i uzajamno učenje.

Li Šulej, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i šef Odjela za javnost Centralnog komiteta KPK, rekao je u svom uvodnom govoru da je demokratija zajednička ljudska vrijednost, univerzalni cilj koji slijede sve zemlje koje traže modernizaciju i temelj na kojem počinje izgradnja globalne zajednice zajedničke budućnosti.

Li je naglasio da zemlje treba da traže zajednički jezik, da ostave razlike po strani, poštuju put svake zemlje ka demokratiji, dodajući, da o tome da li je neka zemlja demokratska ili ne, ne može da sudi nekoliko zemalja svijeta.

- Nametanje svoje demokratije drugim zemljama ili podsticanje konfrontacije pod maskom demokratije protiv autoritarnosti je štetno i zapravo gazi ideju same demokratije - rekao je Li, dodajući da posmatrajući trenutni globalni pejzaž, demokratija, pravičnost, jednakost i pravda još su daleko od ostvarenja.

Kaže, određene velike sile drže unilateralizma.

- Određene velike sile drže unilateralizma, postavljaju vlastita pravila iznad ukupnog međunarodnog interesa i poretka, nameću ekstremni pritisak da obuzdaju druge zemlje, što zajedno predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti regionalne i globalne sigurnosti - rekao je Li.

Kako Li dodaje, prava prepreka koja koči demokratski  cilj čovječanstva nisu različiti oblici demokratije, već arogancija i predrasude određene zemlje prema istraživanju demokratije drugih zemalja i nametanju sopstvene

Prema Du Žanjuanu, predsjedniku kineske međunarodne grupacije za komunikacije, nedavno istraživanje koje je sprovela Akademija za savremenu Kinu i svjetske studije pokazuje da se ljudi u 23 zemlje na pet kontinenata uglavnom slažu s idejom da svaka zemlja treba da izabere model demokratije i modernizaciju koja odgovara njenim nacionalnim uslovima.

Negirajući američku demokratiju, pojedine zemlje danas javno odbile učešće na "Samitu demokratije SAD-a"

Političari i naučnici iz više zemalja, uključujući Španiju, Јapan, Zambiju, Tajland, SAD i Veliku Britaniju, pozvani su da održe glavne govore na ceremoniji otvaranja, ovogodišnjeg foruma, kako bi iznijeli svoje stavove o demokratiji.

Mnogi stručnjaci su pohvalno govorili o Kini koja je zacrtala svoj put demokratije i hvalili kineska dostignuća u ekonomskom razvoju i smanjenju siromaštva. Međutim, od pojedinih glavnih govornika nije izostala osuda američkog načina demokratije.

Šin Bo,potpredsjendik kineske Medija grupe, rekao da incidenti, kao što su ispadanje toksičnog voza iz šina u Ohaju, dječji rad i policijsko nasilje nad Afroamerikancima, pokazuju da SAD odstupaju od demokratije, iako neki u SAD-u, svoju zemlju opisuju kao "svjetionik demokratije".

Fred Membe, predsjednik Socijalističke partije Zambije, rekao je da je Kina zemlja koja se razvila bez kolonija, bez pljačke bilo koje zemlje na svijetu, bez potčinjavanja nijednog naroda na svijetu.

- Zemlje koje su eksploatisale i ponižavale afrički narod, sada dolaze da ih uče demokratiji, to je arogancija imperijalizma i rasizma - rekao Membe osvrćući se na činjenicu da će se krajem marta u Zambiji održati konferencija o demokratiji koju će voditi SAD.

U svom govoru na ceremoniji otvaranja, demokratiju SAD-a nije poštedio, ni predsjednik pakistanskog Senatskog odbora za odbranu, Mušahin Husein Sajed.

- Sledeće sedmice se održava takozvani demokratski samit u organizaciji SAD-a, Pakistan je pozvan ali odbili smo učešće, jer to nije samit o demokratiji već o naoružavanju demokratije i ljudskih prava - rekao je Sajed.

Od 29. do 30. marta, SAD će zajedno sa još nekoliko zemalja biti domaćin Samita za demokratiju, događaja koji je često od neistomišljenika SAD-a, kritikovan više kao okupljanje "tabora interesa".

Novinar iz Kine za RTRS: Branka Kesić