latinica  ћирилица
23/03/2023 |  15:56 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Vlada Srpske usvojila informaciju o izradi Strategije održivog razvoja

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici usvojila je informaciju o procesu izrade Strategije održivog razvoja za period 2024-2030, koju je sačinio Izvršni tim u kojoj je naveden plan i vremenski okvir za izradu ovog dokumenta, sa utvrđenim nosiocima aktivnosti.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U saopštenju Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću se navodi da će finansijsku podršku u izradi strategije pružiti Razvojni program UN, Vlada Slovačke i Slovačka razvojna agencija putem UNDP-a.

U toku su pregovori i sa drugim donatorima koji će podržati Vladu Srpske u izradi strategije koja će predstavljati krovni i najvažniji dokument u oblasti strateškog planiranja i upravljanja razvojem, te će biti osnov za izradu svih drugih sektorskih i razvojnih strategija na republičkom i lokalnom nivou, ističe se u saopštenju.

Naglašeno je da će se u prvoj fazi izrade dokumenta pristupiti izradi Strateške platforme, a na osnovu izvršene situacione analize i utvrđenih pravaca razvoja pristupiće se imenovanju radnih grupa i podgrupa koje će činiti predstavnici republičkih organa uprave i jedinica lokalne samouprave.

Planirano je da se navedena faza okonča do kraja juna, nakon čega će se pristupiti sprovođenju javnih konsultacija putem organizovanja regionalnih promotivnih događaja na kojima će svi zainteresovani učesnici moći iznijeti svoje komentare i zapažanja.

Iz Vlade pojašnjavaju da se nakon toga nastavlja rad u okviru utvrđenih oblasti i radnih grupa i podgrupa - određivanje prioriteta i mjera u okviru strateških ciljeva i određivanje indikatora za praćenje, određivanje ključnih strateških projekata.

Nakon toga, predviđen je još jedan krug javnih konsultacija gdje će zainteresovana javnost imati priliku da uputi komentare na dokument.

Planirano je da dokument bude završen do kraja februara 2024. godine, nakon čega će se uputiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske na razmatranje i usvajanje.