latinica  ћирилица
23/03/2023 |  16:00 ⇒ 16:02 | Autor: TANЈUG

Širom Francuske protesti protiv penzione reforme

Demonstranti ljuti na predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njegov plan da podigne starosnu granicu za penziju blokirali su pristup terminalu aerodroma u Parizu, sjedili na željezničkim šinama, sukobili se sa policijom i bacali projektile na policijsku stanicu tokom današnjih demonstracija održanih širom Francuske.
Protesti u Marselju (Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO) -
Protesti u Marselju (Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO)

Policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante u zapadnom gradu Nantu, prenio je Rojters. U Renu su koristili vodene topove, vidi se na snimcima BFM TV.

Takođe, na zapadu u Lorijenu, projektili koje su bacali demonstranti izazvali su manji požar u dvorištu policijske stanice.
Žerar Darmanin, francuski ministar unutrašnjih poslova, napisao je na Tviteru da su napadi na podprefekturu i policijsku stanicu u Lorijenu neprihvatljivi.

- U mislima sam sa povrijeđenim policajcima. Ova djela ne mogu proći nekažnjeno - istakao je on.

I aerodrom Roasi-Šarl de Gol kod Pariza bio je pogođen, dok su nedaleko od Tuluza na jugozapadu zemlje, demonstranti zapalili gomilu otpada i blokirali saobraćaj na autoputu.

- Postoji mnogo bijesa, situacija je eksplozivna - istakao je lider sindikata CGT (Se-Že-Te) Filip Martinez na početku mitinga u Parizu.

Lideri sindikata pozvali su na smirenost, ali su ljuti zbog, kako su naveli, Makronovih provokativnih komentara.

Makron je izjavio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uporedivši proteste sa napadom na američki Kapitol 6. jnuara 2021.

Sindikat srednjoškolaca (FIDL) saopštio je jutros da je više od 400 srednjih škola trenutno blokirano. To znači da su učenici došli u školu, ali ne pohađaju nastavu. FIDL je naveo da je to istorijsko postignuće.

Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je prošle nedelje specijalnu proceduru da progura nepopularan prijedlog zakona o reformi penzionog sistema, kojom je starosna granica za odlazak u punu penziju pomjerena za dvije godine sa 62 na 64 u parlamentu te zemlje bez glasanja.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u srijedu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.