latinica  ћирилица
23/03/2023 |  16:01 ⇒ 16:30 | Autor: SRNA

Neophodno organizovati tržište električne energije

Generalni direktor Nezavisnog operatora sistema u BiH Nemanja Pandurević izjavio je da je neophodno vršiti mjerenje u realnom vremenu i organizovati tržište električne energije i sve to integrisati u panevropsko tržište.
Električna energija - Foto: RTRS
Električna energijaFoto: RTRS

Pandurević je rekao za Srnu da su ovo preduslovi koji će podstaći investitore da ulažu u obnovljive izvore energije jer će moći da otimizuju svoje investicije.

Nakon panela "Uloga distribuirane proizvodnje i uloga fleksibilnosti u procesu daljeg razvoja tržišta električne energije i integracija velikog udjela OIE", Pandurević je rekao da je tema panela bila distribuirana proizvodnja, odnosno kako oni utiču na kompletan sistem u smislu balansiranja.

- Mi smo NOS-u uveli model virtuelnih elektrana koji se zasniva na distribuiranim izvorima električne energije. Potreba za time je nastala zbog skoka cijena na tržištu, dok su mali proizvođači na distributivnom nivou bili vezani ugovorom za elektroprivrede i njima prodaju električnu energiju po cijeni koja je bila niža od one koja se mogla ostvariti na tržištu - rekao je Pandurević.

On je naveo da su ovim htjeli da malim proizvođačima omoguće da optimizuju svoj profit u skladu sa svojim investicijama, da su otvorili veleprodajno tržište i omogućili rad na njemu.

- U Hrvatskoj se distributivni korisnici koriste kod balansnog tržišta i u tom segmentu mi to ne ispunjavamo, jer za to nemamo tehničke uslove, a kad se upostavi mjerenje u realnom vremenu, onda ćemo imati uslove da takvi korisnici učestvuju na balansnom tržištu - rekao je Pandurević.

On je objasnio da je balansno tržište ono u kome operator s jedne strane pruža sistemsku uslugu svim korisnicima, proizvođačima, potrošačima, a s druge strane kupuje pomoćne usluge da bi iznivelisao nivo potrošnje i proizvodnje u datom trenutku.

U Trebinju je u toku četvrti Samit energetike koji je okupio više od 700 učesnika.