latinica  ћирилица
23/03/2023 |  17:14 | Autor: SRNA

Runić: CIK kreira kriterijume pogodne za SDA

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je, povodom dodjele zamjenskog mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH Saši Lukiću iz reda srpskog naroda /SDA/, da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH pogoduje stranci SDA pri dodjeli ovih mandata i najavila da će konačnu odluku, ipak, potvrditi sud.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

- CIK je sam kreirao kriterijume koji će, ako se nastave primjenjivati, uvijek pogodovati Srbima iz Sarajevskog kantona, u stvari ljudima koji su se prilikom kandidovanja na izbore izjasnili kao Srbi, a ne tamo gdje Srba ima najviše - u Livanjskom kantonu - rekla je Runićeva.

Runićeva je istakla da je ovo još jedan u nizu dokaza da Srbi iz drugih kantona, pogotovo tamo gdje su većinski, nemaju mogućnosti da svoje probleme riješe na višim nivoima vlasti.

- Da je CIK koristio listu formiranu prilikom prve primjene kriterijuma prema članu 10.16 Izbornog zakona, tada bi današnji zamjenski mandat bio dodijeljen Srbinu iz Livanjskog kantona, gdje i većinski žive na području FBiH. Pri tome, zvanični podaci popisa iz 2013. godine nisu dostupni javnosti, pa se ne može ni provjeriti primjena ovih podataka koji se koriste kao apsolutni, a ne procentualni iznosi - istakla je Runićeva.

Runićeva je ocijenila da, nažalost, u dosadašnjoj praksi nije bilo primjene ovog zakona, tako da će konačnu odluku ipak potvrditi sud.

Centralna izborna komisija BiH dodijelila je danas mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda Saši Lukiću /SDA/, koji će zamijeniti Igora Stojanovića /SDP/, izabranog za potpredsjednika FBiH.

Protiv donošenja ove odluke bio je član CIK-a Vlado Rogić, koji je smatrao da je mandat trebalo da bude dodijeljen nekome sa liste srpskog naroda iz Livanjskog kantona, a ne iz Skupštine Kantona Sarajevo.