mtel
latinica  ћирилица
23/03/2023 |  19:31 | Autor: SRNA

Kojić: Odluka o prekidu saradnje zasnovana na realnim osnovama

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je odluka Vlade Republike Srpske o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja zasnovana na realnim osnovama i da će je u potpunosti poštovati.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao za Srnu da je nakon svih aktivnosti ambasada SAD i Velike Britanije nekoliko godina unazad došla odluka Vlade Srpske koja je potpuno realna i racionalna da se prekinu svi odnosi sa zvaničnim predstavnicima ovih ambasada.

- Kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neću imati nikakvu vrstu kontakta sa bilo kim iz ambasada SAD i Velike Britanije, u potpunosti ću poštovati odluku Vlade, posebnoz jer je zasnovana na realnim osnovama - rekao je Kojić.

On je podsjetio da je i ranije govorio da u ozbiljnim državama, u odnosu na državnu zajednicu BiH, aktivnosti koje provode diplomate koje se odnose na rušenje ustavnog poretka i nepoštovanje Ustava države u kojoj vrše svoju diplomatsku aktivnost budu protjerani.

- Ono što se moglo uraditi u odnosu na ustavne nadležnosti jeste da Vlada donese ovakvu odluku. Zna se da se na nivou BiH sigurno ne može postići saglasnost da protjeramo američke i britanske diplomate, jer sve ono što oni rade isključivo je u interesu bošnjačkog naroda a na štetu srpskog naroda, te se nikada ne bi mogla postići takva vrsta konsenzusa - rekao je Kojić.

On je napomenuo da jedino što je preostalo da Vlada Republike Srpske donese ovakvu odluku i da svi koji su na poslaničkim pozicijama, u izvršnoj vlasti i drugim institucijama poštuju ovu odluku.

- Odluke Vlade za sve nas su obavezujuće - dodao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vlada Republike Srpska usvojila je danas Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

- Vlada Srpske konstatuje da je Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te u vezi s tim traži od institucija, predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.