latinica  ћирилица
23/03/2023 |  20:49 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Sljedeće sedmice počinje premještanje nuklearnog otpada iz elektrane Krško

Hrvatski fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško sa sjedištem u Zagrebu objavio je danas da će u elektrani sljedeće sedmice početi premještanje istrošenih gorivih elemenata iz bazena (mokrog skladišta) u suvo skladište.
Nuklearna elektrana Krško (Foto:  EPA/STRINGER) -
Nuklearna elektrana Krško (Foto: EPA/STRINGER)

Objašnjeno je da će do jeseni ove godine u suvo skladište biti premješteno 16 spremnika u kojima će biti 592 istrošena goriva elementa.

- Uvođenjem suvog skladišta omogućeno je produženje pogonskog vijeka elektrane, te sigurno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva po potrebi narednih 100 godina - navode iz Fonda.

Ranije je slovenačko Ministarstvo za okolinu i prostor završilo postupak procjene uticaja Nuklearne elektrane "Krško" na okolinu i 13. januara izdalo saglasnost za produženje pogonskog vijeka za dodatnih 20 godina, do 2043. godine.

Nuklearna elektrana Krško u pogonu je od 1981. godine, od 1982. godine pogon je u punoj snazi, a od 1983. godine je u komercijalnom pogonu.

Nuklearna elektrana Krško izgrađena je sredstvima hrvatskih i slovenačkih elektroprivrednih organizacija, obje države koriste električnu energiju.

Nuklearna elektrana Krško je zajednički proizvodni objekat koji godišnje pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i 16 odsto potreba Hrvatske za električnom energijom.

Hrvatska ima obavezu zbrinuti polovinu radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško za šta je odabrana lokacija Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, kao i oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.