latinica  ћирилица
24/03/2023 |  07:55 ⇒ 09:00 | Autor: SRNA

Klokić: Konferencija "Otvoreni Balkan" 5. aprila u Banjaluci

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić najavio je održavanje međunarodne konferencije "Otvoreni Balkan" 5. aprila u Banjaluci na kojoj bi trebalo da se okupe predstavnici zemalja koje su članice te inicijative iz domena privrede i politike.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

- To organizujemo zajedno sa Udruženjem mladih ekonomista sa kojima imamo tradicionalno dobru saradnju, a očekuje se dolazak predstavnika Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore - rekao je Klokić u intervjuu Srni.

On je naveo da je ranije održan sastanak sa vlasnikom jedne njemačke kompanije koja planira na području Prnjavora investiciju nešto veću od 50 miliona evra i da se polovinom aprila ili početkom maja očekuje potpisivanje memoranduma o saradnji te kompanije, opštine Prnjavor i Vlade Srpske.

Klokić je naveo da je riječ o kompaniji iz sektora autoindustrije koja posluje u više zemalja sa više od 10.000 zaposlenih, koja planira da u Srpskoj u petogodišnjem periodu zaposli oko 800 radnika.

PRVIH STO DANA - ANALIZA RADA PREDSTAVNIŠTAVA SRPSKE U INOSTRANSTVU

Prema njegovim riječima, u prvih 100 dana rada Vlade Srpske počele su, na osnovu ekspozea premijera Radovana Viškovića, aktivnosti u vezi sa analizom rada predstavništava Srpske u inostranstvu.

On je rekao da je imenovana radna grupa koja treba da uradi tu analizu i da je još ostalo analizirati rad Predstavništva Srpske u SAD.

- To se radi sa stanovišta šta je sve potrebno uraditi da se unaprijedi njihov rad. Nakon toga ćemo informisati Vladu Srpske koja će donijeti određene zaključke i obaveze kako da šefovi predstavništava još bolje prezentuju Srpsku - rekao je Klokić.

On je dodao da se planira i održavanje međunardne konferencije u okviru Јadransko-jonske inicijative, kojom sada predsjedava BiH, a koja je prvobitno trebala da bude održana u martu, ali je prolongirana za kraj aprila ili početkom maja. Na tom skupu bi trebalo da bude razmatrana implementacija održivog razvoja iz programa UN za zemlje članice te inicijative.

Klokić je rekao da je Ministarstvo za za evropske integracije i međunarodnu saradnju koordinisalo usvajanjem IPA tri programa za prošlu godinu, kao i izradom plana za paket energetske podrške, na osnovu kojeg je Evropska komisija obezbijedila 70 miliona evra za čitavu BiH.

Od toga, dodao je on, trećina pripada Srpskoj kao podrška energetskim kupcima koji su pogođeni povećanjem cijene električne energije, gdje se procjenjuje da je između 55.000-60.000 tih lica u Srpskoj.

PODRŠKA TURNIRU "SRPSKA OPEN"

Klokić je, prema ranijoj odluci premijera, vodio i Ministarstvo porodice, omladine i sporta i tu je kao najznačajniju aktivnost naveo implementaciju Zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, gdje je u prethodnoj godini postojala odluka Vlade Srpske o podršci nezaposlenom roditelju sa četvoro i više djece, a u decembru prošle godine je usvojen zakon koji tretira tu oblast.

- Njih je nešto više od 3.000. Izvršene su isplate za januar i februar sa pripadajućim porezima i doprinosima, kako to zakon reguliše - rekao je Klokić.

Klokić je dodao da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta podržalo najznačajniji sportski događaj u Srpskoj "Srpska open 2023", koji se igra u Banjaluci od 16. do 23. aprila, a turnir nosi 250 ATP poena.

On je rekao da je usvojena Omladinska politika za period 2023-2027, a data je i podrška organizaciji omladinskog evropskog odbojkaškog prvenstva ove godine.

Evropsko prvenstvo u odbojci za učenike do 18 godina biće održano od 21. do 27. maja u Trebinju, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a predviđeno je učešće oko 300 učenika iz Evrope.