latinica  ћирилица
24/03/2023 |  08:07 ⇒ 11:45 | Autor: RTRS

Raković: Amerikanci su po svaku cijenu željeli da razbiju ostatke Јugoslavije (VIDEO)

Tokom NATO agresije na SR Јugoslaviju naši piloti su pokazali ogromno herojstvo kada su se suprotstavili mnogo jačem neprijatelju, izjavio je istoričar Aleksandar Raković, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Raković je rekao da je prvo veče NATO agresije gledao bitku iznad Beograda svojim očima.

- Naši avioni su uzletjeli i nad Beogradom se vidjela bitka aviona i projektila. To prvo veče bila je haotična situacija jer mnogi nisu vjerovali da će doći do NATO agresije. Međutim, kada su pale prve rakete na Kosovo i Metohiju, znali smo da za nekoliko sati dolaze na red Beograd, Srbija i Crna Gora - naglasio je Raković. 

Raković je dodao da se dobro sjeća i dobrovoljaca iz Republike Srpske.

- Oni su pokazali veliko herojstvo kao i dobrovoljci iz Srbije koji su se borili u Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini. Mi smo nedjeljiv narod i logično je da jedni drugima pomažemo. Nadam se da više nećemo imati potrebu da iskazujemo to jedinstvo na bojnom polju - rekao je Raković. 

Prisjećajući se užasa bombardovanja, Raković je istakao da je bilo dana kada je kraj Beograda gdje on živi bio žestoko bombardovan.

- Bilo je mnogo neprospavanih noći. Ovo što se dešavalo u Srbiji je bilo strašno. Bilo je stradalih, uništena je infrastruktura i ekonomija - podsjetio je Raković.

Komentarišući činjenicu da je NATO napao SR Јugoslaviju bez saglasnosti UN-a Raković je poručio da to nije bilo iznenađenje za one koji su pratili situaciju.

- Amerikanci su po svaku cijenu željeli da razbiju ostatke Јugoslavije i da se obračunaju sa srpskim narodom. Oni su se u toj deceniji osjećali nevjerovatno silno, mislili su da mogu da rade šta žele i nisu više imali nikakav paravan za kršenje međunarodnog prava. Sad se to njima obija od glavu zbog ovoga što se dešava u Ukrajini. Rusija se sad pozvala na američku argumentaciju, ali u svoju korist - zaključio je Raković. 

Podsjetimo, na današnji dan prije 24 godine NATO je započeo agresiju na SR Јugoslaviju u kojoj je, tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500, među kojima najmanje 79 djece.

Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji biće obilježen danas u Somboru, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika.

Pomen stradalima služiće patrijarh srpski Porfirije.

Prenos obilježavanja od 18.00 časova pratite na RTRS i našem portalu.