latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:00 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Crna Gora: Sjećanje na stradale u NATO bombardovanju

U Manastiru Miholjska Prevlaka danas će biti služen parastos stradalima u NATO bombardovanju SR Јugoslavije prije 24 godina, a delegacije boraca i porodice palih boraca položiće cvijeće na spomenike palim borcima u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici i u Tivtu.
Bombardovanje Јugoslavije (Foto: EPA/SASA STANKOVIC, ilustracija) -
Bombardovanje Јugoslavije (Foto: EPA/SASA STANKOVIC, ilustracija)

Pomen u manastiru biće služen u 9.00 časova, a delegacije boraca i porodice palih boraca će u 11.00 časova položiti cvijeće na spomenike palim borcima u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici i u Tivtu.

Iz Udruženja boraca ratova 1990. godine Crne Gore poručili su da NATO zločine pamte i ne opraštaju, te da će odati počast poginulim saborcima i civilima.

U NATO agresiji na SR Јugoslaviju u Crnoj Gori su bombardovani vojni i drugi ciljevi, mada neuporedivo manje nego u Srbiji.

Iz Udruženja podsjećaju da su 24. marta 1999. godine bombardovani kasarna Vojske Јugoslavije u Danilovgradu u kojoj je poginuo vojnik Saša Stajić iz Beograda, vojni aerodrom u Golubovcima gdje je teže ranjen jedan vojnik, radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice na brdu Obosnik u Boki Kotorskoj, radarski sistem na Crnom rtu kod Sutomora i kota iznad tunela Belveder, na ulazu u barsku opštinu.

Vodnik prve klase Vojske Јugoslavije Miroslav Božović poginuo je u bombardovanju kasarne "Šipčanik" u Tuzima 15. aprila.

Tragedija velikih razmjera od NATO bombardovalja desila se 30. aprila 1999. godine na mostu u Murinu gdje su živote izgubili djeca Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Јulija Brudar i odrasli civili Manojlo Komatina, Milka Kočanović i Vukić Vuletić, podsjećaju iz Udruženja.

Na rt Arza kod Herceg Novog NATO je 30. maja ispalio oko 300 projektila sa osiromašenim uranijumom.

Iz Udruženja su istakli da je sa ove vremenske distance jasno da su ratovi devedesetih bili ratovi za nestanak bilo kakvog oblika jugoslovenske države i protiv srpskog naroda i Srbije i Crne Gore u kojima je oružanom secesijom uz pomoć SAD i EU razbijena SFRЈ, podržana oružana pobuna Albanaca na Kosovu i Metohiji NATO agresijom zarad stvaranja nezavisne države na teritoriji Srbije.

Time je, ističu, podržano razdruživanje državne zajednice Srbije i Crne Gore zarad projekta nezavisne Crne Gore i njene evroatlanske upotrebe.

Danas se navršavaju 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Јugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.