latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:02 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Zarić: "Žuta kuća" potresan film, ali potreban našim naraštajima (VIDEO)

U programu Radio-televizije Srbije sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film "Žuta kuća". O kidnapovanim Srbima sa Kosmeta kojima su, prema izvještaju usvojenom u Savjetu Evrope, nakon likvidacije vađeni organi i prodavani na crnom tržištu.
Premijera dokumentarnog filma "Žuta kuća" (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Premijera dokumentarnog filma "Žuta kuća" (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Autorka filma Slađana Zarić bila je gost našeg Јutarnjeg programa.

- Veliko interesovanje javnosti je za film, što je i razumljivo, s obzirom na temu, trgovine organima. Bilo je teško sve to realizovati, agonije porodica, koje 23 godine traže svoje najmilije, da nađu smiraj. Oni slušaju svakakve priče, da su ih sjekli na živo, u komadiće. Bilo je potresno - naglasila je Zarićeva.

Zarićeva naglašava da je trgovinu ljudima jako teško dokazati.

- Baš zato svi očekuju tu neku pravdu. Dužnost mene kao novinara, ali i svih medija jeste da pričamo o tim ljudima koji su nestali, jer ako ih zaboravimo, ubijamo ih po drugi put. Treba da ih pohranimo u kolektivnu svijest sjećanja na stradale, jer potreban je naraštajima koji dolaze, da bi shvatili tešku istoriju sa ovih prostora - istakla je Zarićeva. 

Film je preveden i na engleski, ali i na albanski jezik, a u njemu glumi i Zlatan Vidović, glumac iz Republike Srpske.

Slađana Zarić je uradila više filmova na temu sukoba na Kosovu, Košarama, Paštriku, ali i Koridor, Srebrenička polja smrti, Dosije Kosovo.