latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:28 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Bećirović o odluci Vlade; Pozvao na uvođenje sankcija rukovodstvu Srpske

Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade Republike Srpske da se "neovlašteno miješa u vanjsku politiku BiH i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH".
Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine) -
Denis Bećirović (Foto: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine)

- SAD i Velika Britanija dokazani su prijatelji BiH, koji u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom napretku BiH. Samo je BiH nadležna da uređuje vanjsku politiku i ona će nastaviti saradnju sa našim saveznicima i njihovim diplomatama u BiH. Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima u Republici Srpskoj, BiH će nastaviti još intenzivniju i snažniju saradnju sa Zapadom - naveo je Bećirović.

Pozvao je na uvođenje sankcija rukovodstvu Srpske.

- Pozivam zemlje članice Evropske unije, posebno Njemačku i Francusku, kao i druge demokratske države, da javno iskažu puno jedinstvo sa SAD i Velikom Britanijom. Krajnje je vrijeme da politički vazal Putinovog režima Milorad Dodik dobije jedinstven i odlučan odgovor Zapada i proevroatlantskih snaga u BiH - navodi Bećirović.

Kaže da je vrijeme da se zajedno suprotstave, kako ističe političkom zlu, koje otvoreno prijeti miru i sigurnosti svih ljudi u BiH i regionu.

- Za razliku od SAD i  Velike Britanije, EU još uvijek nije uvela sankcije političkom rukovodstvu Republike Srpske za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH - saopštio je Bećirović.