latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:48 | Autor: SRNA

Vipotnik: Trgovska gora - pitanje opstanka ljudi

Trgovska gora, gdje Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad, pitanje je opstanka stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une i to neće ostati bez odgovora, poručio je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Vipotnik je upozorio da su izgradnjom ovog objekta ugroženi životi i zdravlje ljudi iz više gradova i opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i rijeka Una i da taj prostor postaje neupotrebljiv i za razvoj poljoprivrede i turizma, iako je izuzetno atraktivan.

On je istakao da je potencijalno odlagalište na svega 800 metara pd granice sa Republikom Srpskom, odnosno sa BiH, što bukvalno predstavlja svjetski presedan i da tek predstoji prava borba protiv takve namjere Hrvatske.

- Sreća pa imamo usvojenu Strategiju zaštite pravnog interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja na lokaciji Trgovska gora, koji daje jasne smjernice za dalje postupanje u zaštiti naših prava - rekao je Vipotnik za Euroblic.

On je napomenuo da je od Hrvatske traženo da eksperti iz Srpske i BiH prisustvuju istraživanjima na terenu, ali da se Hrvatska na to oglušila, te očekuje da će slučaj Trgovske gore biti riješen u duhu dobrosusjedskih odnosa.

- Ako se hrvatska strana ogluši, vjerujem da ćemo zahvaljujući pravima koje kao pogođena zemlja imamo na osnovu međunarodnih konvencija, osujetiti njihove namjere da izgrade centar na Trgovskoj gori - naveo je Vipotnik.

Ako i to ne uspije, ministar kaže da slijede arbitražni postupci pred međunarodnim sudovima, te dodaje da ne bi trebalo bježati od argumenta recipročnih mjera.

Govoreći o pravnom i regulatornom okviru iz svoje nadležnosti, Vipotnik je istakao da će resorno ministarstvo nastojati da unaprijedi ovu oblast, stvori uslove za efikasno, efektivno i ekonomično upravljanje prostorom i zaštitom životne sredine.

Vipotnik je naglasio da je namjera da se ojača ambijent poslovanja i konkurentnosti u oblasti građenja sa ciljem poboljšanja kvaliteta života svakog pojedinca i daljeg razvoja zajednice.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, Vipotnik je rekao da one nameću potrebu za korjenitim promjenama ne samo društveno-ekonomskim, nego i u ponašanju svakog pojedinca.

- Zato ćemo stvarati uslove za efikasno korišćenje prirodnih resursa, uz niske emisije ugljenika, forsirati socijalnu uključenost i jačati regionalnu saradnju na svim nivoima - rekao je Vipotnik.