latinica  ћирилица
24/03/2023 |  10:53 ⇒ 10:54 | Autor: RTRS

Selak: 24. mart simbol nepravde i agresije, ali i srpske odlučnosti i otpora

Povodom 24 godine od početka bombardovanja SR Јugoslavije, predsjednik Socijalističke partije Srpske, Goran Selak, izjavio je da 24. mart predstavlja simbol kršenja međunarodnog prava, ali isto tako simboliše i srpsku borbu za slobodu.
Goran Selak - Foto: RTRS
Goran SelakFoto: RTRS

- Agresija na Srbiju i Crnu Goru pripremana je i planirana godinama. Tadašnji lideri unipolarnog svijeta, predvođeni zvaničnicima NATO pakta, nesumnjivo su bili na strani albanaca, te su pažljivo pripremali teren za izvođenje agresije. Samo srpska trezvenost i ustavno djelovanja policije i Vojske Јugoslavije odlagali su već smišljen plan za uništenje jedne slobodne zemlje - izjavio je lider SPS-a.

Prema riječima Selaka, zapadni moćnici su bili primorani da izmisle konačan povod za započinjanje agresije na jednu suverenu zemlju, te su za te potrebe iscenirali slučaj "Račak", nakon kojeg je NATO krenuo u obračun sa Srbima.

- Nezapamćen slučaj i presedan je izvršenje agresije na zemlju članicu UN, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti. Srbija se prije 24 godine nije mogla osloniti na međunarodno pravo, već samo na svoju hrabrost, dosjetljivost i junačku tradiciju, koja je znala kako se oduprijeti svjetskoj sili. Iako je SR Јugoslavija pretpila ogromne gubitke i štetu, ne smijemo zaboraviti činjenicu da je zbog ratnih uspjeha Vojske i policije osujećena kopnena invazija NATO pakta - naglašava Selak.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 djece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

- Iako su srpske snage morale napustiti teritoriju Kosova i Metohije nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, srpska strana izvojevala je Rezoluciju 1244 koja prestavlja našu pobjedu. Ratnim podvizima junaka sa Košara i Paštrika, nebeskim letovima srpskih oficira, obaranjem "nevidljivih" aviona od strane srpske PVO i mnogim drugim podvizima srpski narod je dokazao da sloboda i državna cjelovitost nemaju cijenu - zaključio je predsjednik SPS-a.