latinica  ћирилица
24/03/2023 |  11:35 ⇒ 11:36 | Autor: SRNA

Stevandić: Srpska ne želi da se prema njoj bilo ko ponaša kao kolonijalni upravnik

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je Vlada Srpske, usvajanjem Informacije o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja, pokazala karakter i stav da ne želi da se prema Srpskoj bilo ko ponaša kao kolonijalni upravnik.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je rekao Srni da poziv Vlade Srpske institucijama, lokalnim zajednicama i drugim organima da prekinu odnose sa britanskim i američkim diplomata u BiH nije poziv na prekid odnosa sa državama, nego da je poziv na poštovanje, razumijevanje i ozbiljan razgovor.

- To je poziv tim državama da dogovorimo način na koji treba da imamo buduće odnose, a ambasadama je upućeno kao nekome ko je najčešće izražavao negativan stav prema Srpskoj - naveo je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

On je dodao da je riječ o dvije države sa kojima je bilo najviše retorike koja nije u duhu civilizacijskih odnosa, Dejtonskog sporazuma, te od kojih je bilo najviše prijetećih poruka.

Vlada Republike Srpska usvojila je juče Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

- Vlada Srpske smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na BiH u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici, te će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje UN i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.