latinica  ћирилица
24/03/2023 |  11:37 | Autor: SRNA

Miličević: NATO agresija - kraj međunarodnog prava

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević smatra da će agresija NATO-a na SR Јugoslaviju u istoriji ostati upamćena kao zločin i kraj međunarodnog prava, kada je bombardovana jedna suverena zemlja i srušen međunarodni pravni poredak - bez povoda i odluke Savjeta bezbjednosti UN.
Milan Miličević - Foto: RTRS
Milan MiličevićFoto: RTRS

- Posljedice toga čina bile su čitav niz agresija po istom modelu i presedanu širom svijeta. Kada se međunarodno pravo zamijeni pravom jačeg, imamo zakon džungle koji će trajati sve dok se ponovo ne uspostavi balans i novi međunarodni pravni poredak - naglasio je Miličević.

Miličević je, osuđujući svako nasilje bez obzira s koje strane bilo počinjeno, istako da zemalja koje su tada izvršile napad na Srbiju i Crnu Goru sada imaju licemjeran stav o najvećoj geopolitičkoj krizi koju predstavlja sukob u Ukrajini, saopšteno je iz SDS-a.

On je rekao da će NATO agresija od prije 24 godine bezumni čin koji će ostati crnim slovima upisan u stranicama svjetske istorije, te poručio da srpski narod, uprkos zločinu koji nikada ne smije zaboraviti i iz njega mora izvući pouke kako se ne bi ponovio, treba da ide dalje s ciljem prosperiteta.

Miličević je ocijenio da je mudrom politikom današnjeg rukovodstva Srbije - matica postigla mnoge uspjehe po pitanje rekonstrukcije i izgradnje nove infrastrukture, boljeg standarda stanovništva.

- Nakon ogromnih razaranja prije 24 godine, Srbija se uspješno bori za očuvanje mira, stabilnosti i dobrobiti svih građana, sa posebnom brigom o našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji - istakao je Miličević.

Na današnji dan navršile su se 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Јugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.