latinica  ћирилица
24/03/2023 |  11:48 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Ruska Ambasada u BiH: Osuditi antidejtonske izjave Denisa Bećirovića

Ambasada Ruske Federacije u BiH obratila je pažnju na ocjene iznesene od strane bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, u vezi odluke Vlade Republike Srpske o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH, saopšteno je iz ove Ambasade.
Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (foto: facebook.com/rusembbih) -
Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (foto: facebook.com/rusembbih)

Iz Ambasade podsjećaju da Denis Bećirović naziva ovu odluku tragikomičnom.

- Onda kako on karakterizuje svoju sopstvenu odluku o prekidu kontakata sa Ambasadorom Rusije u BiH? Zar stvarno misli da je principijelna? Smatramo gnusnima izraze uz pomoć kojih član Predsjedništva BiH opisuje legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Čitajući "djelo" Denisa Bećirovića ne može se izbjeći postavljanja zakonitog pitanja - a čiji jeste vazal sam Bećirović, kada on priča o "proatlantskoj temi", o kojoj nema saglasnosti ni u Predsjedništvu BiH niti po čitavoj BiH - poručuju iz Ambasade.

Iz Ambasade naglašavaju da "izaziva bukvalno zaprepašćenje kada političar iz BiH poziva strane države da uvedu sankcije protiv svojeg - neka političkog oponenta - ali ipak protiv državljanina BiH".

- Zar je to suverena akcija? Više liči na sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima. I apsolutno se nikako ne kose sa zdravim razumom riječi Bećirovića o sumnjivosti "postojanja nižih administrativno - teritorijalnih jedinica, stvorenih 21. novembra 1995. godine". Ovo nije nešto drugo nego direktna prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu - navode iz Ambasade.

Iz Ambasade očekuju od garanata Mirovnog sporazuma odlučnu i nedvosmislenu osudu ovakve antidejtonske izjave.

Podsjećamo, bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade Republike Srpske da se "neovlašteno miješa u vanjsku politiku BiH i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH".