latinica  ћирилица
24/03/2023 |  12:26 ⇒ 13:18 | Autor: sputniknews.com

Rusija upozorava na posljedice: Samo NATO koristi municiju sa osiromašenim uranijumom

Municiju sa osiromašenim uranijumom su sada u oružanim konfliktima koristile isključivo zemlje Sjevernoatlantske alijanse uprkos saznanjima da takva vrsta municije sa sobom nosi veoma teške posljedice, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu pri ruskoj vojsci Igor Kirilov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Takođe je rekao i da su planovi Londona o isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu posebno cinični jer su objavljeni uoči godišnjice početka NATO bombardovanja SR Јugoslavije kada je na tu zemlju bačeno oko 40.000 granata sa preko 15 tona te otrovne supstance usljed čega stepen zagađenosti zemljišta i podzemnih voda uranijumom u Srbiji zahtijeva stalno praćenje radi procjene potencijalnih rizika.

On je podsjetio da su i NATO vojnici, koji su učestvovali u vojnim operacijama, bili žrtve primjene municije sa osiromašenim uranijumom i to ne samo u Јugoslaviji, već i u Iraku gdje je upotrebljeno čak 300 tona te supstance.

Rusija upozorava na posljedice

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom nanijeće nepopravljivu štetu zdravlju vojnog i civilnog stanovništva Ukrajine, ali NATO je uprkos tome spreman da je isporuči Kijevu, rekao je Kirilov.

- Uprkos činjenici da će upotreba takve municije nanijeti nepopravljivu štetu zdravlju vojnika Oružanih snaga Ukrajine i civilnom stanovništvu, zemlje NATO-a, konkretno Velika Britanija, spremne su da isporučuju takvu vrstu oružja kijevskom režimu - ocijenio je Kirilov.

Po njegovim riječima, upotreba granata sa osiromašenim uranijumom može izazvati ozbiljne patologije.

- Prilikom udara projektila sa osiromašenim uranijumom formira se pokretni vreli oblak aerosola uranijuma-238 i njegovih oksida koji, kada dođu u dodir sa organizmom, mogu izazvati razvoj ozbiljnih patologija - rekao je Kirilov.

Kako je istakao, glavna opasnost od zračenja od osiromašenog uranijuma nastaje ako u tijelo uđe u obliku prašine.

- Tokovi alfa zračenja iz sitnih čestica uranijuma koje su se zadržale u gornjim i donjim disajnim putevima, plućima i jednjaku izazivaju razvoj malignih tumora. Gomilajući se u bubrezima, koštanom tkivu i jetri, uranijumska prašina dovodi do promjena na unutrašnjim organima - objasnio je general.

Takođe je dodao da jedinjenja osiromašenog uranijuma, koja ostaju u tlu, dugo vremena nose opasnost od negativnog uticaja na ljude i životnu sredinu.

Po njegovim riječima, u izvještaju koji je 2002. godine u Ženevi objavila grupa eksperata koja je pod okriljem Programa UN za životnu sredinu sprovodila istraživanja na mjestima koja su bila meta NATO bombardovanja u Јugoslaviji, zabilježeno je da su "stručnjaci bili iznenađeni činjenicom da su nakon više dvije godine nakon bombardovanja čestice osiromašenog uranijuma još uvijek bile prisutne u vazduhu."

Stoga je Kirilov upozorio da će nakon upotrebe granata sa osiromašenim uranijumom na teritoriji Ukrajine biti kontaminirane značajne zasijane površine.

- Osim zaražavanja sopstvenog stanovništva, to će nanijeti ogromnu ekonomsku štetu agroindustrijskom kompleksu Ukrajine, prije svega ratarskoj i stočarskoj proizvodnji, što će srozati svaku vrstu izvoza poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine decenijama unaprijed, ako ne i vijekovima - upozorio je Kirilov.