latinica  ћирилица
24/03/2023 |  12:38 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Višković: Srbi na teži način davno naučili šta znači licemjerje tzv. međunarodne zajednice

Kampanja masovnih vazdušnih napada na jednu suverenu zemlju, pokrenuta je pod lažnim izgovorom i sa ciljem da se srpskom narodu oružjem otme njegova sveta zemlja, izjavio je predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića povodom 24. godišnjice od početka NATO agresije na tadašnju SR Јugoslaviju.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Prije 24 godine, na današnji dan, na tadašnju Saveznu Republiku Јugoslaviju nemilosrdno se sručila ubilačka mašinerija NATO alijanse, pokrećući kampanju masovnih vazdušnih napada na jednu suverenu zemlju, pod lažnih izgovorom i sa ciljem da se srpskom narodu oružjem otme njegova sveta zemlja - kaže Višković.

Kako on dodaje, ono što je svjetskoj javnosti  kao podvala, bilo predstavljeno kao humanitarna intervencija, u svojoj suštini bio je klasičan akt agresije na jednu suverenu državu, u nastojanju da se protivpravno otme dio njene teritorije.

- Danas, 24 godine poslije, mi imamo moralnu i ljudsku obavezu prema hiljadama brutalno ubijenih ljudi, prema sjenima trogodišnje Milice Rakić, da svakog 24. marta obilježavamo ovu tužnu godišnjicu, podsjećajući svijet da je NATO-ov "Milosrdni anđeo" bio nemilosrdni napad na narod tadašnje Savezne Republike Јugoslavije.

Višković ističe, da sva objašnjenja i opravdanja za brutalnu agresiju zvuče licemjerno.

- Upravo zato, licemjerno, da ne može biti licemjernije, izgledaju objašnjenja svih onih koji su te 1999. godine, kršeći međunarodno pravo, tražili opravdanje za brutalnu agresiju u navodnim humanitarnim razlozima, da bi se sada, najednom - u svjetlu aktuelnih geopolitičkih okolnosti - pretvorili u najvećeg zaštitnika međunarodnog prava - ističe Višković.

Kako predsjednik Vlade Srpske navodi, Srbi su na teži način davno naučili šta znači licemjerje takozvane međunarodne zajednice, te da svijetom i odnosima među državama ne vlada međunarodno pravo, nego pravilo gole, brutalne sile, kao i da za svaku silu, svaku sručenu bombu na neku zemlju, oni sa moći lako nađu opravdanje.

- Mi u Republici Srpskoj to smo naučili još u ljeto 1995. godine, kad su položaje naše vojske napale NATO snage. Ono što su oni svjetskoj javnosti predstavili kao humanitarnu akciju, bila je, zapravo, oružana podrška jednoj od strana u sukobu, baš kao što je to bio slučaj četiri godine poslije, kod napada na Saveznu Republiku Јugoslaviju - govori Višković.

Navodi da je, te 1999. godine, trajno je polomljen sistem međunarodnog prava i nepovratno urušen princip rješavanja sporova između država, kroz sistem Ujedinjenih nacija.

- Posljedice takvog djelovanja danas prepoznajemo u ratovima širom svijeta, i onim koji su u žiži interesovanja svjetske javnosti, ali i i onim drugim, koji jednako tako traju, ali ih niko ne spominje jer to ne odgovara generatorima sukoba - rekao je Višković.

Dodaje, iza onih koji pišu scenarija ostaje materijalni i svaki drugi profit.

- Iza onih koji pišu scenarija ovakvih ratova, potpaljujući narode na međusuobno istrebljenje, ostaju prah i pepeo na terenu, a njima profit, materijalni i svaki drugi - zaključuje Višković.