mtel
latinica  ћирилица
24/03/2023 |  13:16 ⇒ 13:18 | Autor: Agencije

Lavrov: Nijedna zemlja nije zaštićena od napada Amerike

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da trenutno nijedna zemlja nije zaštićena od neprijateljskih napada SAD i njihovih saveznika.
Sergej Lavrov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL)

- Uopšteno, danas niko nije bezbjedan kada se radi o neprijateljskim napadima Amerikanaca i njihovih saveznika - napisao je Lavrov u članku za magazin "Razvedčik".

On je naglasio da se, osim Rusiji, trenutno prijeti brojnim zemljama i da se one ucjenjuju.

Prema njegovim riječima, situacija u i oko Ukrajine je manifestacija sukoba velikih razmjera koji uključuje pokušaje male grupe zapadnih zemalja koje žele svjetsku dominaciju i preokret suštinske pojave multipolarne arhitekture, prenio je TASS.

- Postavili su i strateški zadatak sveobuhvatnog obeshrabrivanja Kine, kao dio takozvanih indo-pacifičkih strategija", naveo je Lavrov.

Lavrov je kritikovao ono što je nazvao zlobnim miješanjem Zapada u unutrašnja pitanja suverenih nacija, uključujući bratsku Bjelorusiju, i osudio dugogodišnju ekonomsku blokadu Kube.

- Ponašajući se u skladu sa najgorim kolonijalnim tradicijama, Amerikanci i oni koji ih podržavaju pokušavaju da podijele svijet na "demokratije" i "autoritarne režime" - napomenuo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kritikovao je i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja zbog "rasističke" izjave da je "Evropa bašta, a ostatak svijeta džungla".