mtel
latinica  ћирилица
24/03/2023 |  13:51 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Posljednji dan Samita energetike; Srpska ne oskudijeva energentima (VIDEO)

I posljednjeg dana Samita energetike u Trebinju raspravljalo se o najaktuelnijim temama iz oblasti proizvodnje, prenosa i tržišta električne energije.
Trebinje - Panel - Foto: SRNA
Trebinje - PanelFoto: SRNA

Regionalni pristup snabdijevanju energentima i razvoj elektromobilnosti neke su od tema današnjih panela.

Ni u vrijeme krize, Srpska ne oskudjeva u energentima, zaključak je jedne od panel diskusija u Trebinju. Stručnjaci gasne tehnologije ocjenjuju da bi uskoro moglo doći do stabilizacije cijena.

Republika Srpska ne oskudijeva energentima, naftom i gasom, ima najbolje cijene u regionu i dovoljne količine gasa, izjavio je u Trebinju direktor firme "Gas-Res" Momčilo Antonić.

- Već se dešava stabilizacija cijena - prvi kvartal je imao pad od 10 odsto, drugi kvartal će imati sniženje do 15 odsto. Cijene se stabilizuju - rekao je Antonić.

Elektoktoenergetski sistemi u BiH relativno poštuju direktive i treba da prate svjetske trendove, ipak…

- BiH je prije svega zemlja u razvoju, ona treba da daje dodatni stimulans privredi, do 2030. godine treba da se orjentišemo na ekološki prihvatljiv, ali jeftine energent koji će nam dati mogućnost da izgradimo privredu - naveo je Aleksadanar Ivanković, izvršni direktor Optima Grupe a.d Banjaluka.

Direktor firme "Sarajevo-gas" Nedeljeko Elek rekao je da su u posljednje dvije godine svi svjesni da ne postoji trajna stabilnost u energetskom sektoru, te istakao značaj gasifikacije Republike Srpske.

- Republika Srpska je jedna od rijetkih koja izvozi struju, imamo ugovor sa Rusima za gas. Kada je riječ o nafti, zavisimo od svjetskog tržišta, ali možemo reći da smo jedno od stabilnijih tržišta u ovom dijelu Evrope - naglasio je Elek.

Značajna tema panela bio je i razvoj elektormobilnosti. Kod nas i u zemljama regiona već je prisutna, mreža se razvija, ali su pokazatelji i dalje skromni. Zato je, kažu stručnjaci, važna edukacija.

- Treba određena javna infrastruktura da bi stanovništvo prepoznalo mogućnosti punjenja i onda se odlučilo na kupnju vozila, dakle treba dati određeni podsticaj, a kasnije će onda uslijediti trend povećanja broja vozila - naglasio je Vedran Kirinčić, konsultant za energetsku tranziciju.

Treću panel diskusiju obilježili su razgovori o uticaju redovnog održavanja na pogonsku pouzdanost rada termoenergetskih i hidroenergetskih postojenja.

Četvrti samit energetike u Trebinju biće završen konferencijom za medije i predstavljanjem zaključaka koji bi trebalo da usmjere aktuelna kretanja u energetici zemalja regiona.