latinica  ћирилица
24/03/2023 |  14:12 ⇒ 14:18 | Autor: TANЈUG

Prvi put u istoriji - pristup za posjetioce crkvi u kojoj će se krunisati kralj Čarls

Londonska Vestminsterska opatija saopštila je da će posjetioci ovog ljeta imati priliku da idu putem koji će preći kralj Čarls prilikom krunisanja, pri čemu će prvi put imati pristup dijelu crkve ranije zatvorenom za javnost.
Londonska Vestminsterska opatija (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN/ilustracija) -
Londonska Vestminsterska opatija (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN/ilustracija)

Čarls će biti krunisan 6. maja u crkvi u kojoj se održavaju krunisanja engleskih i britanskih monarha posljednjih 1.000 godina, prenio je Rojters.

U okviru specijalnih tura koje će biti organizovane narednih nedelja, posjetioci opatije će prvi put moći da prošetaju izuveni preko mozaika koji krasi njen pod.

- Prvi put u poznatoj istoriji ljudi će moći da vide ovaj pod, koji će biti korišćen prilikom krunisanja - izjavila je Vanesa Simeoni, glavni konzervator u opatiji.

Prema njenim riječima, to je izuzetno rijetka prilika.

- Niko osim sveštenstva ne ide tamo - dodala je ona.

Pod izgrađen u mozaiku, od mermera, kamena, stakla i metala, postavljen je po nalogu kralja Henrija Trećeg 1268. godine i jedinstven je u Britaniji, rekla je Simeoni.

On je, međutim, bio u tako lošem stanju da je bio skriven od pogleda ispod tepiha od 1870-ih i podvrgnut je konzervatorskim radovima koji su završeni 2010. godine.