latinica  ћирилица
24/03/2023 |  15:21 ⇒ 26/03/2023 | 10:15 | Autor: RTRS

HDZ i blok predvođen SDP-om potpisali sporazum o formiranju Vlade FBiH (VIDEO)

Lideri HDZ-a BiH i stranaka "osmorke" danas su u Mostaru dogovorili resore u federalnoj vladi koju bi, prema najavi, predsjednik tog entiteta Lidija Bradara trebalo da imenuje 29. marta.
Mostar - potpisan sporazum - HDZ i blok stranaka koje predvodi SDP - Foto: SRNA
Mostar - potpisan sporazum - HDZ i blok stranaka koje predvodi SDPFoto: SRNA

Iako to nije rečeno, od ranije se najavljuje da će federalni premijer biti Nermin Nikšić. Ipak, još je nejasno na koji način će doći do nove izvršne vlasti s obzirom na to da potpis na novu vladu Federacije treba da stavi i potpredsjednik tog entiteta iz SDA Refik Lendo, koji je ranije poručivao da bez SDA nema federalne vlade.

HDZ BiH i stranke Osmorke čvrsto su rIIIješene da okončaju 8 godišnji mandat vlade SDA federalnog premijera Fadila Novalića. Postigli su dogovor o resorima: šest pripada HDZ-u, 10 koaliciji oko SDP-a. Do utorka dostaviće imena budućih ministara kako bi predsjednik tog entiteta Lidija Bradara imenovala novu Vladu Federacije.

- Čini mi se da smo pokazali do kraja otvorenost da ovaj posao oko imenovanja Vlade Federacije završimo zajedno uz valjanu većinu i u zastupničkom i Domu narodu kako bi mogli pp+reuzeti odgovornost za ono što smo govorili javnosti nudili prethodnih mjeseci - rekao je Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH.

No, problem je u tome što potpise na imenovanje nove federalne vlade osim Bradare moraju staviti potpredsjednici Federacije iz srpskog i bošnjačkog naroda, Igor Stojanović i Refik Lendo.

- Mi ćemo ponuditi sastav vlade, mi ćemo dokazati da imamo paralementarnu većinu, predsjednica Federacije donosi odluku o imenovanju i šalje tu odluku potpredsjednicima Federacije i nadamo se da će ljudi shvati da onaj ko ima većinu formira Vladu - kaže Nikšić.

Nadanja bi se mogla izjaloviti. Refik Lendo, iz SDA jasno je ranije stavio do znanja da bez SDA nema buduće federalne vlade, dok je potpis SDP-ovog Srbina Igora Stojanovića na imenovanje nove vlade Federacije nesporan.

- Nema procesa u vladi Federacije u narednom periodu bez SDA. Nema zelenog svijetla za vladu bez SDA - smatra Lendo.

Zakonski rok za formiranje vlade Federacije ističe 6. aprila. Otvoreno je pitanje kako će koalicija HDZ-a i Osmorke zaobići Refika Lendu i formirati novu vladu. Oči su uprte u Krstijana Šmita koji bi mogao donijeti odluku da nisu potrebni potpisi potpredsjednika Federacije.

- Nismo djeca , znamo ko u BiH u ovom trenutku ima ovlasti da može odblokirati ukoliko dođe do blokade - smatra Nermin Nikšić predsjednik SDP-a BiH.

Od 16 ministarskih pozicija u federalnoj vladi tri pripadaju Srbima, jednog će imenovati HDZ, a dva ministra biće iz grupacije oko SDP-a.

Lider HDZ-a Dragan Čović najavio je da će naredne sedmice biti održan sastanak ovih stranaka sa SNSD-om u vezi sa funkcionisanjem parlamentarne većine i Savjeta ministara BiH.