latinica  ћирилица
24/03/2023 |  16:10 | Autor: SRNA

Upozorenje zbog značajne promjene vremena u Hrvatskoj

Hidrometeorološki zavod  Hrvatske izdao je upozorenje zbog značajne promjene vremena idućih dana.
Oblačno - Foto: RTRS
OblačnoFoto: RTRS

U sljedećih sedam dana stiže jaka promjena vremena i naglo zahlađenje, slično kao što je bilo krajem februara. Razlika je u tome da mart već sada u nekim mjestima bilježi značajnu količinu padavina - navodi se u upozorenju.

U saopštenju se podsjeća da su prošli dani bili natprosječno topli, s najvišom temperaturom vazduha primjerenijom za kraj aprila ili početak maja.

- Sutra će se preko Hrvatske premjestiti frontalni poremećaj koji će donijeti nešto vlažniji i hladniji vazduh pa će se temperatura u mnogim krajevima spustiti na vrijednosti primjerenije za ovo doba godine - navodi HMZ.

Izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg vazduha sa sjeverozapada dolazi na prelazu s nedjelje na ponedjeljak. Pritom će se preko Hrvatske premještati nekoliko centara niskog pritiska vazduha i odgovarajući frontalni poremećaji.

Uz zahlađenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, ali kako će od sredine dana padavine biti manje - vrlo je mala vjerovatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača", ističe se u saopštenju. Na Јadranu će u nedjelju biti jak jugo.

U utorak postoji mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega, a sa razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerovatnost za pojavu jakog mraza, naročito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje.