latinica  ћирилица
24/03/2023 |  16:58 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

Na Prevlaci, u Tivtu i Toploj odata počast žrtvama NATO agresije (FOTO)

Na Prevlaci je danas služen parastos i upriličeno polaganje vijenaca stradalim u Nato agresiji na SR Јugoslaviju prije 24 godine.
U Toploj služen parastos za sve stradale tokom NATO bombardovanja - Foto: SRNA
U Toploj služen parastos za sve stradale tokom NATO bombardovanjaFoto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo vladika budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služio je liturgiju i parastos svim žrtvama bombardovanja, koje je trajalo skoro tri mjeseca u proljeće 1999.

Nakon toga, na gradskom groblju Brdišta u Tivtu služen je pomen Tivćanima stradalim u ratnim dejstvima – pripadniku 63. Padobranske brigade Marku Avramoviću koji je poginuo 1999. u borbenim dejstvima na Kosovu, kao i pripadniku MUP-a Srbije Draganu Bjelanoviću koji je život na Kosovu izgubio 1998.

Obilježavanju 24 godine od NATO bombardovanja prisustvovali su ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladimir Maslenikom, generalni konzul Srbije u Crnoj Gori Mićo Rogović, predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović, te predsjednik Skupštine opštine Tivat Miljan Marković, a vijenac na grobove stradalih Tivćana položila je delegacija ovdašnjeg OBNOR-a.

Vojničku počast Avramoviću i Bjelanoviću iskazali su i uniformisani pripadnici Udruženja vojnih veterana tadašnje Vojske Јugoslavije, među kojima je bio i sveštenik Miajlo Backović, sekretar vladike Metodija koji je krajem devedestih bio pripadnik specijalne jedinice Vojske Јugoslavije – 63. Padobranske brigade u Nišu. Među okupljenima su bili rodbina i prijatelji poginulih Avramovića i Bjelanovića.

Na Prevlaci služen parastos za sve stradale tokom NATO bombardovanja (Foto: Srna)

I u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj danas je služen parastos za sve žrtve NATO agresije.

Parastos je služilo brojno sveštenstvo, nakon čega je arhijerejski namjesnik hercegnovski protojerej stavrofor Obren Јovanović u besjedi rekao da su bombardovali SR Јugoslaviju iz samo njima znanih razloga, te podsjetio da je bombardovanje započelo zbog Kosova i Metohije.

- Vidimo da neprebolna rana traje i do naših dana. Vidimo ovu nevolju koja se nadvila nad narodom, koji je ostao vjerno da čuva ognjišta na Kosmetu da čuva kralja Svetog Stefana Dečanskog, Svetog Јoanikija Devićskoga, da čuva ćivote arhijepiskopa i patrijaraha srpskih, da čuva one divne starice monahinje u Pećkoj patrijaršiji, Zoćištu i svim drugim manastirima u kojima monasi žive - naveo je Јovanović.

Parastosu povodom sjećanja na NATO bombardovanje, pored ostalih, prisustvovali su potpredsjednik opštine Mirko Mustur, sekretar za društvene djelatnosti Mitar Kisjelica, odbornici Zoran Lazarević i Јovan Subotić.

Danas su se navršile 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Јugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.