latinica  ћирилица
24/03/2023 |  17:21 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

U bijeljinskoj Bolnici izvedena prva operacija smanjenja želuca

U bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi" prvi put je izvedena laparoskopska sliv gastrektomija, odstranjenje tri četvrtine želuca. Riječ je o pacijentkinji koja se liječi od gojaznosti.
U bijeljinskoj bolnici izvedena prva operacija smanjenja želuca - Foto: SRNA
U bijeljinskoj bolnici izvedena prva operacija smanjenja želucaFoto: SRNA

Šef Odjeljenja za hirurške grane Milan Todorović rekao je novinarima da je operacija izvedena zajedno sa doktorom Ognjanom Skrobićem iz Beograda sa Prve hirurške klinike, sa kojim će , kako je dodao, biti nastavljena saradnja i u narednom periodu.

- Borba sa gojaznošću danas postaje globalni problem, mi se ozbiljno hvatamo u koštac s njom. Pacijentkinja kojoj je izvršen operativni tretman bila je već godinu dana u režimu posebne ishrane i priprema za intervenciju, a posebno mi je drago što je procedura protekla uredno. Već danas pacijentkinja ide kući oporavljena - ocijenio je on.

Direktor ЈZU Opšta bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina Zlatko Maksimović istakao je da je ova operacija rezultat saradnje sa Švajcarskom Vintertur klinikom kod Ciriha gdje su dr Todorović i dr Dabić više mjeseci boravili i donijeli znanje u bijeljinsku bolnicu.

U Bijeljini će 30. i 31. marta biti održan veliki skup hirurga "Laparoskopske operacije ventralnih kila eTEP metodom", a organizatori događaja su Bolnica "Sveti vračevi" i Udruženje hirurga Republike Srpske, najavljeno je iz Bolnice.

Do sada je dolazak potvrdilo više od 50 hirurga, a biće omogućeno i direktno prikazivanje laparoskopskih operacija putem Јutjub kanala.