latinica  ћирилица
24/03/2023 |  17:51 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

24 godine od početka NATO agresije: U Somboru odata počast stradalim u bombardovanju (FOTO/VIDEO)

Državna ceremonija obilježavanja 24. godišnjice početka bombardovanja održana je u Somboru, uz prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, patrijarha srpskog Porfirija i članova vlada.
Sombor  Dan sjećanja - Foto:
Sombor Dan sjećanjaFoto:

Sombor je ove godine izabran za grad u kome se održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

19.27 - 24 je godina prošlo od kada je počela agresija na SRЈ. Večeras nas u Somboru ima poslije 24 godina ubjedljivo najviše, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: predsjednikrs.net

19.00 - Okupljamo se ovdje ne da se sjećamo, nego da ne zaboravimo, ono što se desilo od strane zlotvora koji je naložio da se bombarduje Srbija, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Foto: predsjednikrs.net

18.44 - U Somboru se obratila Marijana Paskaš, kćerka zastavnika Radovana Medića, prve žrtve NATO bombardovanja.

Foto: predsjednikrs.net

- Hvala predsjedniku Srbije i državi Srbiji što obilježavamo ovaj dan i tako čuvamo sjećanje na sve očeve, braću, majke kćerke i se nama drage ljude koji su izgubili život tokom tih dana bombardovanja - rekla je Medićeva i dodala: Hvala što smo večeras ovdje, gdje je život izgubio čovjek koji je volio svoju porodicu, svoj narod i slobodu.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

18.00 - Patrijarh srpski Porfirije služio je pomen žrtvama. Skup se održava sa porukom "Oprostićemo ako budemo mogli, a zaboraviti samo ako nas ne bude bilo" .

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je bila riječ o "najnesrazmjernijem sukobu otkad je svijeta i vijeka".

Prošlo je 24 godine je od početka agresije NATO-a na SR Јugoslaviju u kojoj je, tokom 78 dana bombardovanja ubijeno dvije i po hiljade ljudi, među kojima najmanje 79 djece.

Upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala je teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela je strašna razaranja.