latinica  ћирилица
24/03/2023 |  18:56 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Zbog naglog zahlađenja i mogućeg mraza ugrožene rane voćne vrste (VIDEO)

Poslije perioda lijepog vremena, sa visokim temperaturama, za prve dane vikenda meteorolozi najavljuju osjetan pad temperature i moguć mraza. Mraz bi mogao da negativno utiče na rane voćne vrste.
Mraz u šljiviku - Foto: RTRS
Mraz u šljivikuFoto: RTRS

Meteorolozi u dane vikenda prognoziraju obilniju kišu. Zbog naglog zahlađenja moguć je i mraz. Početkom naredne sedmice zabijeliće i snijeg.

- Zahlađenje će donijeti čak i u nižim predjelima prolazne snježne padavine. Što se tiče mraza, njega možemo očekivati tokom večernjih časova u ponedjeljak na utorak i ranjih jutarnjih časova u utorak i srijedu - najavio je meteorolog Protivgradne preventive Republike Srpske Duško Mrkonjić.

Optimalna zaštita od mraza postiže se sistemom za orošavanje. Iako ga nema, voćar iz Trebovljana kod Gradiške Nikola Vukota, nije previše zabrinut za zasad trešnje u kome je rezidba u toku.

- U srijedu najavljuju temperaturu -1 koju mogu mnoge voćne vrste izdržati. Međutim, kada su u pitanju breskva i kajsija, osjetljive vrste voća, one su u krizi - kaže Vukota.

Kao prevenciju agronomi savjetuju da uz redovne zaštitne tretmane voćari obave i tretmane preparatima na bazi aminokiselina.

- Iako ti tretmani iziskuju veću sumu novca, moramo ih odraditi jer smo u proteklim godinama vidjeli da stavljanjem biljke u kondiciju pomoću tih tretmana dobijamo povećan broj plodova i veći prinos po jedinici površine - istakao je Dražen Čekić iz Resora za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška.

Koristeći povoljne uslove subencioniranja mnogi voćari su izgradili sisteme za orošavanje koji koriste veliku količinu vode. Ohrabruje činjenica da su akumulacije pune i da će pri eventualno i nižim temperaturama od najavljenih moći da zaštite zasade.