latinica  ћирилица
25/03/2023 |  08:41 ⇒ 11:14 | Autor: RTRS

U Srpskoj oko 6.000 osoba oboljelo od epilepsije (VIDEO)

Epileptički napadi mogu djelovati strašno i dramatično osobama koje o tome nisu edukovane, izjavio je doktor Duško Račić iz Klinike za neurologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Јelena Borić, Davor Vukosavljević i Duško Račić - Foto: RTRS
Јelena Borić, Davor Vukosavljević i Duško RačićFoto: RTRS

Doktor Račić je naglasio da "ti napadi kratko traju, a kad prođu, osobi se sve funkcije vraćaju na normalne vrijednosti".

- Ne umanjujem značaj napada, ali u pitanju je jedini način kako mozak može da reaguje na podražaj - objasnio je doktor Račić.

Doktor Račić je poručio da se epilepsija može kontrolisati lijekovima i da ne bi trebala da bude prepreka za normalan život.

Pokretač Udruženja oboljelih od epilepsije Republike Srpske Davor Vukosavljević naveo je da je u cilju podizanja svijesti o epilepsiji pokrenuta humanitarna akcija prikupljanja plastične ambalaže "Čep za hendikep".

- Plastičnu ambalažu građani mogu donijeti u prostorije Udruženja u ulici Bulevar Živojina Mišića 49 u Banjaluci - naveo je Vukosavljević.

U Srpskoj je oko 6.000 osoba oboljelo od epilepsije, precizirala je predsjednica Udruženja oboljelih od epilepsije Srpske Јelena Borić.

- Јedan od krucijalnih problema jeste nabavka nekih lijekova, ali i nedovoljan broj neurologa i neuropedijatara - rekla je Borićeva.

Svjetski dan podizanja svijesti o epilepsiji - "Ljubičasti dan" obilježava se 26. marta. U Banjaluci će biti obilježen u nedjelju u parku "Petar Kočić" sa početkom u 12.00 časova.