latinica  ћирилица
25/03/2023 |  09:14 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Šeranić: U prvih 100 dana Vlade brojne aktivnosti u korist građana Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je ponosan što je tokom prvih 100 dana Vlade Srpske nabavljena HPV vakcina i finansiran program prenatalnih testova u Republici Srpskoj.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Šeranić je istakao u intervjuu Srni da je Ministarstvo u tom periodu bilo vrlo aktivno i da su, u svrhu unapređenja zdravstvenih usluga građanima Republike, donesena nova zakonska rješenja u oblasti zdravstva kao što su Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju Srpske.

On je rekao da je Vlada Srpske izdvojila dva miliona KM za finansiranje programa prenatalnih testova u ovoj godini.

Šeranić je naveo da je značajna aktivnost Ministarstva i nabavka HPV vakcina i početak vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Republici Srpskoj.

- To je jedna od aktivnosti na koju smo ponosni. I u budućnosti ćemo raditi preventivni program i preventivne aktivnosti - naglasio je Šeranić.

U prvih 100 dana rada Vlade Srpske, Šeranić je rekao da je realizovana i nabavka sanitetskih vozila i ultrazvučnih aparata za pojedine domove zdravlja u Republici.

- Sanitetska vozila smo doznačili već domovima zdravlja po cijeloj Republici Srpskoj. Trenutno smo u završetku realizacije nabavke pet ultrazvučnih aparata koji će biti donirani domovima zdravlja koji su iskazali potrebu za tim aparatima - rekao je Šeranić.

NASTAVLjENA ULAGANjA U BOLNIČKI SEKTOR SRPSKE

Šeranić je rekao da je najznačajnija aktivnost u prvih 100 dana rada Vlade Srpske, kada je riječ o ulaganjima u bolnički sektor, završetak procesa javne nabavke i potpisivanje ugovora za projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju.

- Krenuli smo u realizaciju tog ugovora, imenovani su timovi, završene aktivnosti Bolnice oko određenih logističkih stvari i očekujemo da će do kraja ovog mjeseca, sa početkom sljedećeg, krenuti pripremni radovi na tom objektu - naglasio je Šeranić.

Na početku mandata aktuelne Vlade Srpske, dodao je Šeranić, dogovorene su i aktivnosti za završetak projekta nove bolnice u Doboju.

- Očekujem da će krajem septembra taj projekat biti gotov čime bi se stvorili uslovi da kroz dobijanje određenih tehničkih i upotrebnih dozvola već sa krajem godine pacijenti počnu koristiti sve smještajne kapacitete bolnice u Doboju - istakao je Šeranić.

U istom periodu Šeranić očekuje da će biti završeni i projekti rekonstrukcije bolnica u Foči i Zvorniku koje finansira Vlada Srpske.

- Očekujem da ćemo u navedenim rokovima to završiti, te da u sljedećoj godini možemo preći na posljednja dva projekta iz ovog segmenta, a to su rekonstrukcija Bolnice u Prijedoru i Bolnice u Gradišci - naglasio je resorni ministar.

STVORENE PRETPOSTAVKE ZA ЈAVNI POZIV ZA IZGRADNjU MEDICINSKOG KOMPLEKSA

Šeranić je naglasio da je urađena sva tehnička i tenderska dokumentacija za projekat izgradnje medicinskog kompleksa u Banjaluci, te da je i Savjet ministara prihvatio ugovor o zaduženju za realizaciju tog projekta.

- Time se stvaraju sve pretpostavke da se raspiše javni poziv i da u narednom periodu dobijemo i tu vrlo važnu ustanovu koja će na jednom mjestu okupiti sve ono što se tiče obrazovanja zdravstvenih radnika - srednju medicinsku školu, te fakultete zdravstvene njege, zatim medicine, stomatologije i farmacije, kao i jedan centar za biomedicinska istraživanja - istakao je Šeranić.