latinica  ћирилица
25/03/2023 |  09:39 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Stojanović: Vlada Srpske pomaže najugroženije stanovnike

Vlada Republike Srpske je u nekoliko navrata pomogla rad javnih kuhinja kako finansijski, tako i u namirnicama, a u dva navrata doznačeni su i paketi osnovnih životnih namirnica korisnicima prava na novčanu naknadu putem centara za socijalni rad, rekao je pomoćnik ministra trgovine i turizma Srpske Mišo Stojanović.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Stojanović je za Srnu naveo da je krajem prošle godine na prvoj sjednici novoizabrane Vlade Srpske usvojen zaključak o dodjeli pomoći korisnicima prava na novčanu pomoć u oblasti socijalne zaštite u skladu sa evidencijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Crvenom krstu Srpske, kojim je naloženo da za ukupno 3.742 korisnika prava na novčanu pomoć u Srpskoj budu doznačeni paketi pomoći.

On je podsjetio da su paketi sadržavali 25 kilograma brašna, dva litra ulja, dva kilograma šećera, dva kilograma soli, te 10 konzervi hrane.

Stojanović je dodao da je Crvenom krstu Republike Srpske doznačeno 421.625 kilograma brašna za potrebe rada ove ustanove i obezbjeđivanje potreba njihovih korisnika širom Republike Srpske.

Stojanović je rekao da su prehrambene namirnice u 2022. godini nabavljene kroz postupke interventnih nabavki, za koje je Vlada Republike do danas izdvojila više od 16 miliona KM.

On je naglasio da je Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske krajem decembra prošle godine usvojio Informaciju o realizaciji i raspodjeli sredstava za pomoć javnim kuhinjama, te odobrio pomoć u ukupnom iznosu od 150.000 KM organizacijama koje putem javnih kuhinja pružaju pomoć najugroženijim građanima Srpske.

Stojanović je dodao da je Vlada Republike Srpske u martu i aprilu 2022. godine već donosila slične mjere, kada je ukupno doznačeno više od 500.000 KM s ciljem pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske tokom 2022. godine iz interventno nabavljenih količina merkantilne pšenice obezbijedila pšenično brašno za godišnju potrebu 15 registrovanih javnih kuhinja u Republici Srpskoj, kao i prehrambene pakete za korisnike ovih ustanova.

Stojanović je rekao da je Vlada Srpske u junu prošle godine usvojila Informaciju o dodjeli pomoći korisnicima prava na novčanu pomoć u oblasti socijalne zaštite i Crvenom krstu Republike Srpske.

- Ministarstvo trgovine i turizma Srpske je zaduženo da iz zaliha merkantilne pšenice nabavljene u postupku interventne nabavke obezbijedi po 25 kilograma brašna i dvije litre ulja za sve korisnike prava na novčanu pomoć u oblasti socijalne zaštite u skladu sa evidencijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te 500.000 kilograma brašna za potrebe Crvenog krsta Srpske - naveo je on.

Govoreći o pomoći Vlade Republike Srpske ugroženim kategorijama stanovništva, Stojanović je podsjetio i da je Vlada Srpske uputila 20 šlepera humanitarne pomoći građanima Turske pogođenim posljedicama razornog zemljotresa, a ukupna vrijednost ove pomoći je oko 1,2 miliona KM.

- Paketi pomoći obuhvatili su brašno i pakete osnovnih životnih namirnica, koji su nabavljeni tokom protekle godine u postupcima interventnih nabavki - naglasio je Stojanović.