latinica  ћирилица
25/03/2023 |  10:11 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Grujičić: Nečovječan eksperiment nad čitavim regionom

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je da je protiv SR Јugoslavije 1999. godine vođen nuklearni i hemijski rat, te ukazala da su posljedice NATO bombardovanja evidentne ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, već i u svim zemljama regiona, gdje je povećan broj oboljelih od malignih bolesti.
Danica Grujičić - Foto: RTRS
Danica GrujičićFoto: RTRS

- Korišćenje osiromašenog uranijuma u bombardovanju u proljeće 1999. godine bila je regionalna ekološka katastrofa. Tumori su sve agresivniji, a to je uticalo i na porast steriliteta, autoimunih bolesti, kao i mentalnih smetnji - rekla je Grujičićeva za RTS i naglasila da to može naučno da se dokaže.

Grujičićeva je rekla da je došlo i do porasta autoimunih bolesti svih vrsta, patoloških trudnoća, određenih mentalnih smetnji kod djece koja su rođena u tom periodu ili kod roditelja koji su bili izloženi svim tim negativnim dejstvima.

- To je bio jedan ružan i nečovječan eksperiment nad čitavim regionom, ne samo nad Srbijom i Crnom Gorom, a ja se nadam da će međunarodna naučna zajednica shvatiti da to na naučan način treba da ispita i posebno da se zabrani oružje sa osiromašenim uranijumom - poručila je ministarka zdravlja Srbije.

Јuče su se navršile 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Јugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela je strašna razaranja.