latinica  ћирилица
25/03/2023 |  12:42 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Dačić: Dvije trećine afričkih zemalja ne priznaje Kosovo

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da dvije trećine zemalja na afričkom kontinentu ne priznaje samoproglašeno Kosovo, već je uz Srbiju u njenoj borbi za očuvanje teritorijalne cjelovitosti.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

- Od 54 afričke zemlje koje su članice UN, svega deset priznaju Kosovo, a Egipat je jedina koja je zamrzla priznanje - rekao je Dačić.

On je naveo da je Kenija nedavno potvrdila da poštuje suverenost i teritorijalni integritet Srbije i da ostaje čvrsto na poziciji da ne priznaje lažnu državu Kosovo.

- DŽaba se bivši predsjednik takozvanog Kosova Bedžet Pacoli hvali. Činjenice govore da dvije trećine Afrike ne priznaje Kosovo, već je uz Srbiju u njenoj borbi za očuvanje teritorijalne cjelovitosti - rekao je Dačić za beogradske medije.

Pacoli se prethodno na Fejsbuku pohvalio ličnim prijateljstvom sa kenijskim predsjednikom Vilijamom Rutom i naveo da je Kenija "odlučila da prizna kosovske pasoše i da sarađuje sa Kosovom u oblastima od zajedničkog interesa".

Kenija je prije dva mjeseca Srbiji potvrdila da neće priznati kosovsku nezavisnost.

Tada je u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije stigao dopis, kao odgovor na čestitku povodom Dana nezavisnosti Kenije, u kojem je ova država navela da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da ostaje posvećena principima međunarodnog prava.