latinica  ћирилица
25/03/2023 |  13:31 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Vučević: Nacionalni interes Srbije je mir

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je nacionalni interes Srbije mir i da će formiranje vojno-obavještajne agencije u Prištini njenu poziciju učiniti nešto težom, ali da će se Srbija boriti.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE)

Vučević je ocijenio da je kosovsko–metohijsko pitanje najteže pitanje na ovim prostorima koje niko nije uspio da riješi, a sada svi to očekuju od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i "navijaju da se saplete".

- Tanana nit je da nas ne ponize, da nas ne unište, da nas ne izbrišu, da sačuvamo državno dostojanstvo i istovremeno da čuvamo mir. Naš nacionalni interes je da imamo mir. Da ne ginemo, nego da nam se rađaju djeca - rekao je Vučević.

On je rekao da samoproglašeno Kosovo formiranjem vojske, što je suprotno Rezoluciji 1244 i najavom da će formirati vojno-obavještajnu agenciju namjerava da "zaokruži svoju državnost".

- To ne treba ni gurati pod tepih niti nazivati umivenim formama. Oni Kosovo vide kao nezavisnu državu i jedan od atributa državnosti jeste i vojska, što je suprotno Rezoluciji 1244 i Vojno tehničkom sporazumu koji je Srbija zaključila sa NATO. Oni žele državu u punom kapacitetu. Da li oni za to imaju resurse, to je veoma upitno i sporno. Imaju intenciju da demonstriraju da imaju atribute države - rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, formiranje vojno-obavještajne agencije će poziciju Srbije učiniti nešto težom.

- Da li su sami odlučili to da rade, ili ih je neko podržao, vjerujem da ima sigurno savjeta i podrške iz nekih zemalja NATO-a, ali ne i same Alijanse - dodao je Vučević.

Prema njegovim riječima, sponzori svega rade na tome da Albance obuče i da to više ne budu terorističko-planinske gerile odranije.

- I oni i sponzori njihove nezavisnosti rade na tome. Zovu ih na njihove vojne akademije, rade sa njima. Naša pozicija je vrlo delikatna po tom pitanju. Njihovi sponzori su svi oni sa kojima mi moramo da razgovaramo, da imamo otvoren dijalog i tako štitimo naše državne i nacionalne interese - rekao je Vučević za TV Pink.