latinica  ћирилица
25/03/2023 |  13:51 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Festival domaćih proizvoda i preduzetništva okupio 40 izlagača

Na Palama je danas održan Festival domaćih proizvoda, preduzetništva i folklora u organizaciji Poljoprivrednog klastera Sarajevsko-romanijske i podrinjske regije, koji je okupio 40 izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Sjeverne Makedonije.
Pale - Festival domaćih proizvoda, preduzetništva i folklora - Foto: SRNA
Pale - Festival domaćih proizvoda, preduzetništva i folkloraFoto: SRNA

Menadžer Poljoprivrednog klastera Sarajevsko-romanijske i podrinjske regije Željka Pejić istakla je da joj je drago što su se učesnici okupili u velikom broju i počeli realizovati projekat "Fjučer for ruts", izražavajući nadu da će ovo danas biti dobar primjer kako da nastave raditi, razmijenjivati iskustva i proširiti vidike.

Pejićeva je rekla da je ovo prvi festival u nizu planiranih u okviru projekta koji finansira Fond za zapadni Balkan i EU u okviru poziva za regionalne projektne prijedloge "Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva zapadnog Balkana".

Prema njenim riječima, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da predstave svoje raznolike, kvalitetne proizvode, a potrošači da se upoznaju sa proizvočađima, procesom proizvodnje, ali i da osjeste važnost kupovine zdrave i svježe hrane.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da mu je drago što je posjećena Gradska pijaca, gdje je 40 izlagača predstavilo svoje proizvode, kao i da su veliki doprinos dali srednjošlci sa Pala i Istočnog Sarajeva.

- Festival je podstrijek i podsticaj za poljoprivredne proizvođače, za resorno ministarstvo i Sarajevsko-romanijsku i podrinjsku regiju da rade dobru stvar jer nema života bez zdrave hrane, i bez poljoprivredne proizvodnje - izjavio je Јugović novinarima i dodao da je cilj da Festival postane tradicionalan.

Načelnik opštine Pale je rekao da lokalna zajednica daje podršku svojim proizvođačima podsticajnim mjerama.

Upravnik Gradske pijace Pale Јovana Zeljaja rekla je da joj je drago što su kao domaćini mogli da ugoste veliki broj proizvođača koji su pokazali svoj trud i rad, te da je to i poslovna korist jer će svi prepoznati da na području Sarajevsko-romanijske regije postoji moderan i uređen objekat na kojem se izlaže i prodaju mlijeko i mliječni proizvodi, suvomesnati i drugi proizvodi.

Izlagači iz Sjeverne Makedonije istakli su da im je zadovoljstvo što su Palama i što mogu da predstave svoje proizvode - zdravu hranu, čajeve, rakiju, bombone, proizvode od drveta.

Pomoćnik direktora u Srednjoškolskom centru Pale Borislav Vlačić rekao je da se škola predstavila sa dvije struke - ugostiteljskim tehničarima i Turističkim tehničarima, a svako iz svog domena iznio je proizvode na Festivalu.

On je dodao da je predstavljen domaći romanijski kajmak, a turistički tehničari su predstavili potencijale Јahorine, Ravne planine, Vrelo Miljacke, pećinu Orlovača.

Milanka Batinić sa Sokoca predstavila je pčelarski centar "Batinić" u kojem, prema njenim riječima, prave preparate na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja.

- Sve je to prirodni konzervans - propolis, vosak, majčina dušica, bosiljak. Radimo preparate za jačanje imuniteta, meleme za rane, opekotine, zapaljenje vena, ekcema, lišaj, psorijaze, za sinuse, kreme za zglobove, za akne, fleke po licu, kapi za oči, nosi i mnoge drugo proizvode - istakla je Batinićeva.

U okviru festivala održan je pijačni dan i degustacija tradicionalnih jela, a u Kulturnom centru Pale nastupala su kulturno-umjetnička društva "Slavija", "Mladost" sa Pala i KUD iz Sjeverne Makedonije.

U hotelu "Forest" organizovana je prezentacija pripreme modernih jela od domaćih proizvoda.