latinica  ћирилица
25/03/2023 |  17:42 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

BORS: Okupljanje nekadašnjih pripadnika HVO-a u Derventi - novi akt agresije

Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da današnje okupljanje velikog broja pripadnika nekadašnje 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane u Derventi predstavlja novi akt agresije i vrijeđanje srpskih žrtava.
BORS -
BORS

- Oštro osuđujemo današnje okupljanje pripadnika HVO-a u Derventi na čelu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem jer ono predstavlja vrijeđanje i ruganje žrtvama. Posebno što se sutra obilježava 31 godina od stradanja Srba u Sijekovcu kod Broda, u kojem je svoju ulogu imala i 103. brigada HVO-a - ističu iz BORS-a.

Iz BORS-a dodaju da ovo okupljanje podsjeća na nekadašnju okupaciju Dervente od te iste brigade.

- Smatramo ovo proslavom zločina koji je počinjen od pripadnika 103. brigade nad srpskim civilima u Derventi, a ne nikakvom proslavom Dana brigade HVO-a. Nejasno je kako predsjednik jedne države može doći na teritoriju druge države i dijeliti odlikovanja svoje države na tuđoj teritoriji - navode iz BORS-a.

Iz BORS-a postavljaju pitanje ko je dozvolio da se ovaj događaj organizuje u Derventi i šta bi bilo da je obrnuto, odnosno da je srpski član Predsjedništva BiH ili predsjednik Srbije otišao u Knin da odlikuje neku srpsku jedinicu i njene bivše pripadnike.

U saopštenju se podsjeća da nedavno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da posjeti Јasenovac, najveće srpsko stratište u 20. vijeku, gdje je ubijeno 700.000 ljudi, prije svega Srba.

- Da bi zaštitili svoje dostojanstvo, sačuvali pijetet prema žrtvama i tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata, pripadnici BORS-a će u narednom periodu priteći principu samozaštite i svim raspoloživim sredstvima sprečavati ovakve i slične provokacije i poniženja - dodaje se u saopštenju.