latinica  ћирилица
25/03/2023 |  17:54 ⇒ 21:39 | Autor: SRNA

Parastos za 12 boraca i civila mjesne zajednice Rit

U mjestu Rit kod Broda danas je služen parastos za 12 boraca i civila iz ovog naselja koji su ubijeni u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i obilježena 31 godina od zločina nad članovima porodica Martić i Dujanić koji su počinili pripadnici regularnih oružanih snaga Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice.
Brod - Rit - pomen - Foto: SRNA
Brod - Rit - pomenFoto: SRNA

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da su događaji od 25. marta 1992. godine Mjesnu zajednicu Rit svrstali u tragičnu istoriju Broda zbog stradanja nevinih civila, ali i junačku po herojima koje je dala za odbranu otadžbine.

On je podsjetio da se u naselju Rit 25. marta 1992. godine desio zločin nad članovima porodica Martić i Dujanić, a odmah sutradan i Sijekovac, gdje je izvršen još stravičniji zločin nad srpskim stanovništvom.

- Momir i Andrija Martić i Duško Dujanić su u ranim jutarnjim časovima 25. marta 1992. godine izvedeni iz kuća i ubijeni, dok je Momirova supruga Merima ranjena - rekao je Vidić.

Vidić je naveo da je na području Broda počinjen veliki zločin nad srpskim narodom, počevši od 3. marta 1992. godine kada je izvršena otvorena agresija Hrvatske vojske, koja je prelašla preko mosta na Savi sa teškim naoružanjem, te formiranjem 101. Bosansko-brodske brigade koja se pripremala za zločine.

Vidić je istakao da se Boračka organizacija trudi da obilježava značajne datume i da prenosi istinu mlađim naraštajima, kako se takvi zločini ne bi nikada ponovili.

Cvijeće i vijence ispred spomen-obilježja stradalima u Ritu položile su porodice poginulih boraca i ubijenih civila, predstavnici opštinske Boračke organizacije, mjesne organizacije boraca i Savjeta mjesne zajednice Rit, predstavnici opštinske uprave, opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i drugi poštovaci.