latinica  ћирилица
25/03/2023 |  18:58 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Sijarto: Strateški savez sa Beogradom pomaže u suočavanju sa izazovima

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da strateško partnerstvo i prijateljstvo Mađarske i Srbije u velikoj mjeri pomaže Budimpešti da se bolje nosi sa izazovima bez presedana sa kojima se suočava.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

On je na Fejsbuku, poslije razgovora premijera Mađarske Viktora Orbana i Srbije Ane Brnabić u Beogradu, rekao da se većina zemalja centralne Evrope suočava sa izazovima u tri oblasti - ekonomiji, bezbjednosti i snabdijevanju energentima, a da strateški savez koji Mađarska održava sa Srbijom pomaže u suočavanju sa njima, prenio je MTI.

- Najvažniji izazov odnosi se na snabdijevanje energentima, pri čemu dvije zemlje drže jedna drugu jače nego ikada ranije kako bi garantovale dugoročno snabdijevanje energentima", napisao je Sijarto na Fejsbuku - nakon razgovora premijera Mađarske Viktora Orbana i Srbije Ane Brnabić u Beogradu.

On je podsjetio da, u skladu sa dugoročnim dogovorom sa "Gaspromom", isporuke prirodnog gasa za Mađarsku stižu preko Srbije, a da Mađarska skladišti nekoliko miliona kubnih metara gasa za Srbiju, prenio je MTI.

- Potpisan je sporazum prema kojem će Mađarska i ove godine ponovo držati gas u mađarskim skladišnim kapacitetima za Srbiju - rekao je Sijarto.

On je naveo da su u toku pripreme da se udvostruči kapacitet elektroenergetskog interkonektora između dvije zemlje i da se transport električne energije učini lakšim, bržim i jednostavnijim.

- Pritisak koji predstavlja migracija je sve veći i njen osnovni uzrok još nije riješen. Međutim, činjenica da Mađarska može da sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju situacije od velike je pomoći - rekao je Sijarto.

On je ukazao da je Mađarska prošle godine imala rekordan obim trgovinske razjmene sa Srbijom.

- Nikada do sada trgovinska razmjena nije iznosila šest milijardi evra, što je od velikog značaja - dodao je Sijarto.