mtel
latinica  ћирилица
25/03/2023 |  21:07 ⇒ 21:38 | Autor: RTS

Putin o razmještanju nuklearnog oružja u Bjelorusiji: Ne radimo ništa što ne rade i SAD

Moskva i Minsk su se dogovorili da će postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju bez kršenja režima neširenja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Osvrćući se na posjetu kineskog predsjednika Moskvi rekao je da je Si Đinping mnogo pažnje posvetio kineskom mirovnom planu za Ukrajinu.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN)

Putin je naglasio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju, već radi ono što su SAD radile više od decenije.

- Mi u suštini radimo sve što su oni radili na teritoriji svojih saveznika. Uradićemo isto - objasnio je Putin u emisiji TV kanala Rusija 24.

On je dodao da je upravo to tražio predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. Putin je dodao da je Lukašenko već dugo postavljao pitanje razmještanja ruskog taktičkog nuklearnog oružja u zemlji.

- Aleksandar Grigorijevič je u pravu, kaže: pa, slušajte, mi smo vaši najbliži saveznici. Zašto Amerikanci to rade svojim saveznicima, razmještaju na njihovoj teritoriji, uče posade, pilote da koriste ovu vrstu oružja ako je potrebno - rekao je ruski predsjednik.

Lukašenko je prije 10 dana rekao da im nije potrebno strateško nuklearno oružje, već taktičko. Prema riječima Lukašenka, Minsk nema namjeru da izvrši udar "čak ni protiv evropskih zemalja", ali planira da pripremi avione koji mogu da nose taktičko nuklearno oružje.

Istina o Severnom toku će jednog dana biti otkrivena

Ruski predsjednik je rekao da se u potpunosti slaže sa zaključcima o umiješanosti američkih obavještajnih službi u podrivanje "Sjevernog toka".

- Јedan američki novinar, koji je sada postao prilično poznat u svijetu, sproveo je takvu istragu i, kao što znate, došao do zaključka da su ovu eksploziju na gasovodima organizovale specijalne službe SAD. U potpunosti se slažem sa ovim zaključcima - rekao je šef ruske države.

Ruski lider je precizirao da je Danska na pojednostavljen način odgovorila Rusiji o zajedničkom ispitivanju, da joj nije potrebna pomoć. Prema Putinovim riječima, više nema smisla da ruski specijalisti učestvuju u ispitivanju predmeta pronađenog na gasovodu, pošto, prema Danskoj, situacija više nije eksplozivna.

- Za nas, iskreno, nije bila poenta da nekoga osudimo za nešto, već da obezbijedimo bezbjednost kako ne bi bilo drugih eksplozija - objasnio je Putin i dodao da pitanje bezbjednosti sada leži na Danskoj.

Ruski predsjednik vjeruje da će istina o eksplozijama u zajedničkom preduzeću jednog dana biti otkrivena.

Si Đinping mnogo pažnje posvetio kineskom mirovnom planu za Ukrajinu

Ruski predsjednik rekao je da su razgovori sa predsjednikom Kine Si Đinpingom bili fokusirani na ekonomiju. Međutim, lideri su se dotakli i situacije u Ukrajini.

- Imam stan u Kremlju, u kome u posljednje vrijeme provodim dosta vremena. Sjedeći pored kamina i pijući čaj, o svemu smo polako pričali - naglasio je Putin u razgovoru koji je emitovan na državnom kanalu Rusija 24.

Kineski predsednik je dosta pažnje posvetio otkrivanju pozitivnih principa kineskog plana za mirno rješenje situacije u Ukrajini - rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, Kina i Rusija se dopunjuju.

- Mislim na visoke stope razvoja kineske privrede i potražnju za energentima. Kini je potrebna stabilnost ovih zaliha - objasnio je ruski lider.

Isporuka oružja Ukrajini predstavlja prijetnju za Rusiju

Ruski predsjednik rekao je da će Rusija odgovoriti na upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom. On je naglasio da takvi projektili na neki način stvaraju radijacionu prašinu, pa su klasifikovani kao opasno oružje.

- Municija sa osiromašenim uranijumom usljed radioaktivne prašine je oružje najopasnije prirode za ljude i životnu sredinu - rekao je Putin.

Kada ga primijeni Ukrajina, zasijane površine u zemlji će biti zagađene, Kijev bi to trebalo da razumije, dodao je Putin. On je rekao i da Rusija ima čime da odgovara za granate sa osiromašenim uranijumom.

- Moram reći da Rusija, naravno, ima šta da odgovori. Imamo, bez pretjerivanja, stotine hiljada takvih granata. Јoš ih ne koristimo - rekao je ruski lider.

Rusija je svjesna planova Zapada da isporuči oružje Ukrajini, a planira se dosta.

- Kada se oružje isporučuje zemlji sa kojom imamo sukob, to je zaista prijetnja - rekao je šef ruske države.