latinica  ћирилица
26/03/2023 |  07:33 ⇒ 09:22 | Autor: sputniknews.com

Apokaliptične scene: Razorni tornado u dijelu SAD, 26 poginulih, desetine povrijeđenih (VIDEO)

Agencija za vanredne situacije američke države Misisipi saopštila je da je u tornadu u toj saveznoj američkoj državi poginulo najmanje 25 ljudi, desetine je povrijeđeno, dok je u Alabami poginuo jedan muškarac, prenose američki mediji.
Tornado u SAD (Foto: EPA-EFE/THOMAS GRANING) -
Tornado u SAD (Foto: EPA-EFE/THOMAS GRANING)

Američki predsjednik DŽozef Bajden proglasio je danas vanredno stanje u Misisipiju nakon što je u udaru tornada u toj državi poginuo najmanje 25 ljudi i još jedna u Alabami.

Savezna vlada bi nakon proglašenog stanja katastrofe mogla da uputi dodatana sredstva u pogođenu oblast kada resursi savezne države više ne budu dovoljni.

Snažan tornado pogodio je sinoć ruralne oblasti američke savezne države Misisipi i izazvao razaranja duž svoje putanje u dužini od oko 160 kilometara, saopštile su federalne i lokalne vlasti.

Tornado je uništio brojne objekte i onesposobio elektrodistributivnu mrežu, navodi se u izvještaju Nacionalne meteorološke službe, prenio je ranije AP.

Olujno vrijeme donijelo je i grad veličine loptica za golf u nekoliko država na jugu SAD zbog čega su vlasti izdale upozorenje na "opasnost po živote ljudi".

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da je tornado prouzrokovao značajnu materijalnu štetu u području udaljenom 96 kilometara sjeveroistočno od DŽeksona, u državi Misisipi.

Gradovi Silver Siti i Roling Fork pretrpjeli su razaranja od tornada koji je nastavio da se kreće dalje u pravcu sjeveroistoka brzinom od 113 kilometara na sat bez slabljenja, ka Alabami u pravcu gradova Vajona i Ejmori.