latinica  ћирилица
26/03/2023 |  09:28 ⇒ 09:30 | Autor: SRNA

Milošević: Zločin nad Srbima se zataškava, rugaju se porodicama žrtava

Saša Milošević, koji je 1992. godine kao desetogodišnjak preživio masakar u Sijekovcu kod Broda, kada su mu ubijeni otac i dva brata, istakao je da se ovaj zločin decenijama zataškava i izrazio bojazan da će taj slučaj ostati "zaključan" samo jednom presudom.
Svijeća - Foto: RTRS
SvijećaFoto: RTRS

- Јedan čovjek je odležao 10 godina. Stavljena je tačka. Kao da se rugaju porodicama koje su izgubile najmilije - rekao je Milošević.

On je ispričao da mu je jedan hrvatski vojnik držao nož pod vratom uz prijetnju da će ga zaklati, ali da je odustao rekavši: "Neću, još si mali".

- Mog brata Dragana, koji je imao 17 godina, istrgli su iz majčinog naručja i ubili. Ubijali su komšije na naše oči - rekao je Milošević za Večernje novosti.

Nakon obdukcije žrtava saznao je da su njegov otac Luka i brat stradali "od metka", dok za starijim bratom Željkom još traga.

Milošević je naveo da je tijelo ubijenog Željka vidio samo na televizijskim snimcima ispred porodične kuće.

- Bojim se da će ovaj slučaj ostati zauvijek zaključan jednom jedinom presudom. Navikao sam na nepravdu, ali boli srce, boli duša - rekao je on.

Milošević je podsjetio da je u danu napada u Sijekovcu ubijeno devetero ljudi, a narednih još 37.

- Najviše iz moje i porodice Zečević. Čini mi se da se već decenijama radi sve da se zločin zataška. Osuđen je samo Zemir Kovačević, u to vrijeme pripadnik Interventnog voda 1. Bosanskobrodske brigade. Desetogodišnju kaznu za ubistva, maltretiranje i pljačku srpskih civila je odslužio. Zvanično je osuđen za ubistvo dvije osobe u Sijekovcu i nečovječno postupanje prema civilima - dodao je Milošević.

On je rekao da je lično vidio kako je Kovačević ubio Petra Zečevića, koji je imao četrdesetak godina i bio invalid.

- Poslije toga Kovačević je ubio i njegovog oca Јovu. Prišao mu je i opsovao: "Šta hoćeš ti Zec?", prisjetio se Milošević koji vjeruje da Petar i Јovo Zečević nisu jedini koje je Kovačević ubio.

U Sijekovcu kod Broda danas će biti obilježena 31 godina od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Pripadnici Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile jedinice hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

U dokumentima Boračke organizacije Brod navodi se da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.