latinica  ћирилица
26/03/2023 |  10:08 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Redomat smanjuje gužve u prostorijama komisije za bolovanja

U Zavodu za medicinu rada i sporta Republike Srpske u Banjaluci postavljen je redomat, uređaj koji elektronski reguliše čekanje, čime je omogućena bolja organizacija i unapređenje efikasnosti rada komisije za ocjenu privremene nesposobnosti za rad duže od 30 dana, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Banjaluka - redomat - Foto: SRNA
Banjaluka - redomatFoto: SRNA

U Zavodu su naglasili da prednosti redomata, koji je u funkciji nekoliko dana, već osjećaju pacijenti, a naročito kategorije koje imaju prioritet prilikom dolaska na komisiju, kao što su ratni vojni invalidi, osobe sa invaliditetom, trudnice, porodice poginulih i zarobljenih boraca, lica koja su imala transplantacije i drugi.

- Isto tako, redomat predstavlja znatno olakšanje i pojednostavljenje i za sve ostale pacijente, kao i za zaposlene - rekli su u Zavodu.

U Zavodu su naveli da na komisijama za ocjenu privremene nesposobnosti za rad samo u Banjaluci mjesečno bude oko 2.200 ljudi, od kojih u prosjeku mjesečno bude oko 480 trudnica, te oko 400 oboljelih od malignih bolesti.

- Trudnice, kao i teško pokretna ili nepokretna lica ne moraju lično da dolaze na komisije, dovoljno je da se dostavi njihova medicinska dokumentacija - podsjetili su iz Zavoda.

Namjera Zavoda je da konstantno poboljšava efikasnost svojih usluga, uz što manje čekanja u redovima, posebno imajući u vidu da na ocjene privremene nesposobnosti za rad dolaze pacijenti sa zdravstvenim problemima.

Redomat omogućava i da se precizno evidentirani podaci o prosječnom vremenu potrebnom za obradu pacijenata analiziraju, kako bi se radilo na daljem unapređenju planiranja rada i produktivnosti komisija.

Manje gužve u prostorijama komisije za bolovanje utiču i na komfornost korisnika drugih usluga Zavoda, koji prolaze kroz te prostorije i sada kroz mnogo manje gužve, dodali su iz Zavoda.

U Zavodu napominju da se usluge ljekarskih pregleda radi izdavanja uvjerenja, poput za vozačke dozvole, zaposlenje, oružje, koje, takođe, pruža Zavod u Službi medicine rada u Banjaluci, rade bez prethodnog zakazivanja i čekanja.