latinica  ћирилица
26/03/2023 |  10:32 ⇒ 27/03/2023 | 10:16 | Autor: RTRS

Obilježena 31. godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu (FOTO/VIDEO)

U Sijekovcu kod Broda obilježena je 31. godišnjica od prvog masovnog zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu. Ovaj stravičan zločin, u kojem je ubijeno devetero srpskih civila, na današnji dan 1992. godine počinili su pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko- muslimanskih formacija sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod.
Brod - obilježavanje 31 godine od zločina nad Srbima u Sijekovcu - Foto: SRNA
Brod - obilježavanje 31 godine od zločina nad Srbima u SijekovcuFoto: SRNA

U narednih nekoliko dana, ove formacije ubile su još 37 mještana Sijekovca. Najmlađa žrtva imala 17, a najstarija 72 godine. Za maskar nad srpskim civilima u Sijekovcu, pred Sudom BiH do sada je osuđeno samo jedno lice.

Milja Zečević iz Sijekovca tog 26. marta 1992. godine izgubila je tri sina- Petra, Milana i Vasu i muža Јovana. Ubili su ih pripadnici HV i paravojnih muslimansko-hrvatskih formacija, koji su tada napali ovo naselje.

Najmlađi sin Branko umro je nakon rata. Snagu u 1993. godini daju joj unučad , ali srce joj je, kaže, i dalje prepuno tuge.

- Nema i danas sam sjela ovdje i kažem, e Bože moj dragi mog Branka nema pa da vidi kakav mi je život sad. Borim se - kaže Zečevićeva.

Pomen u Sijakovcu (Foto: RTRS)

Preživjeli i danas svjedoče da su smrt u Sijekovcu tog marta 1992. godine izbjegli samo oni koji nisu bili kod kuće. Strašnom zločinu svjedočila je i Јelica Zečević, kojoj su zlikovci ubili muža.

- Mene su htjeli politi benzinom, silovati me, ali Bog me ostavio da ja svjedočim, da ko ima uši da čuje - kaže Zečevićeva.

Za sat vremena ubijeno je devetoro srpskih civila, a u narednih nekoliko dana još 37. Zapaljeno je 15 kuća i pravoslavna crkva. Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH. Ovaj zločin ne smije i neće biti zaboravljen, poručili su zvaničnici Republike Srpske, odajući počast nastradalima.

- Pokazujemo da nećemo ustuknuti pred budućnošću i da ćemo biti sposobni da i dalje donosimo sami svoje odluke , da budemo čvrsti i jedinstveni da se Republika Srpska neće odreći sebe ni onih koji su za nju nevino ili u borbi stradali - naglasio je Nenad Stevandić predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Danijel Egić ministar rada i boračko-invalidske zaštite je naglasio da "zločin počinjen nad nedužnim srpskim civilima prije 31 godine u Sijekovcu kod Broda je prvi masovni zločin počinjen u proteklom ratu u BiH".

- Ovaj zločin na Srbima je još jedan od dokaza da treba da čuvamo, pazimo i branimo Republiku Srpsku u miru, nakon što je odbranjena u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu - poručio je Egić.

Ni 31 godinu kasnije, svirepi zločin u Sijekovcu još nije adekvatno kažnjen. Iako je u napadu i ubistvima srpskih civila učestvovao veliki broj hrvatskih i muslimanskih vojnika, pred Sudom BiH pravosnažno je osuđen samo Zemir Kovačević i to na deset godina zatvora.

- Samim tim što je devet lica stradalo ovo je sramotna presuda, na kraju krajeva ovo je bilo nemoguće da izvrši samo jedno lice - istakao je Viktor Nuždić v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Polaganje vijenaca u Sijekovcu (Foto: RTRS)

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić dodao je da su nastavili puku politiku i praksu Haškog tribunala.

- Tj. politiku koja na sve moguće načine nastoji da srpski narod prikaže kao narod koji je izvršio agresiju na teritoriju na kojoj je živio hiljadu godina - dodao je on.

Zoran Vidić načelnik opštine Brod naglasio je da žrtve ne mogu da čekaju pravdu, a pitanje je ovim tempom kako sudovi rade i da li će i oni živi dočekati pravdu.

- To je jedna žalost koja još više ocrnjuje ovaj zločin - naglasio je on.

U znak sjećanja na poginule u Sijekovcu u crkvi Ognjene Marine služen je parastos. Ruže i vijence na spomen obilježje položile su brojne delegacije .